Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков и проф. Стати Статев пред БНР

Защо българските университети не са в топ листата на европейските

Проф. Анастас Герджиков и проф. Стати Статев в студиото на “Неделя 150“.
Снимка: Светослава Кузманова

50-те милиона лева на година, които получава Софийският университет „Св. Климент Охридски“, са несравними с бюджета на най-престижните висши училища по света, каза пред БНР ректорът на най-стария университет у нас проф. Анастас Герджиков.

През седмицата министърът на образованието Красимир Вълчев призова за обединение и сътрудничество между най-добрите университети у нас, така че един ден България да има университет поне в топ 500 на най-силните образователни институции в света:

„Идеята, че с подобно финансиране сме конкурентни на университетите с милиарди финансиране, е смешна и затова трябва да си даде сметка какво искаме да правим“, каза проф. Герджиков в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Или да осигурим повече средства за наука и образование и по този начин да осигурим бъдещите технологии и икономиката да се развива и т.н., или да си кажем - не, няма да ги развиваме – невъзможно е да отделим тези пари, искаме да ги отделяме за други неща и затова няма да има образовани хора, няма да има развита наука, няма да има иновации“, добави той.

„Когато министърът спомена мястото на българските университети, което не е добро – един в първите 1000, два три в първите 3 хиляди, аз му обърнах внимание, че макар да нямам данните за европейските университети, проверих данните за американските университети – в първите 100 няма нито един, финансиран с по-малко от 1 млрд. долара. Това е сума, която е в десетки пъти по-голяма от финансирането на който и да е български университет“, коментира още проф. Герджиков.

Според проф. Стати Статев, ректор на УНСС, финансирането на образованието у нас не е пропорционално:

„Финансирането на един студент в направление „Икономика, администрация и управление“, „Педагогика“ е два пъти по-малко отколкото финансирането за един гимназист. Не говоря за дискусията, която ние подкрепихме и това стана - да се увеличат учителските заплати, но това трябва да бъде синхронизирано в системата на образованието, защото иначе се създава диспропорция“.

Проф. Статев смята, че отделните университети трябва да имат право да обучават студенти в различни образователни степени.

„И ако една част, да речем грубо казано, половината – 60% от университетите, им е разрешено да правят само бакалавър, след това един по-висш клас прави и магистър и само тези, които доказано правят наука, те да имат право да осъществяват образователно-научната степен доктор, просто ще се структурира нормално системата“, каза пред „Хоризонт“ ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Анастас Герджиков и проф. Стати Статев можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51