Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Троян финансира книга за археологическите ценности на града

Предложението на кмета Донка Михайлова за финансиране на книгата ще бъде разгледано от общинския съвет този месец.
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Троян ще разгледа и гласува на предстоящото си заседание този месец предложението на кмета Донка Михайлова общината да финансира издаването на  книга за ценностите открити при археологическите разкопки в региона.

Кметът Донка Михайлова поясни, че книгата „Археологическото богатство на троянския край“ е съвместно издание на музея на занаятите в Троян и проф. Иван Христов,„което събира цялото богато археологическо наследство на троянския край“.

Професор Иван Христов, който е и откривател на повечето от ценните находки допълни:

„Тук са събрани на близо 300 страници най-ценните находки  които се съхраняват както  в музея на занаятите, така и в музея в Ловеч, Националния исторически музей. Има една много сериозна препратка към отделните епохи, които ние проучваме и към недвижимото културно наследство. Тук сме описали целия процес – от къде излизат находките, какви са обектите и изобщо каква е стойността на тези предмети.“

Книгата ще е с тираж хиляда бройки.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.