Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Разбойници” в Миланската Скала

След световна премиера в Лондон през 1847 г., премиера в Ла Скала през 1853 г. и последвали спектакли през 1862 г. и 1978 г. с оперен дебют в Ла Скала на музикалния директор на театъра, маестро Рикардо Шайи, вердиевото произведение се завърна на Миланска сцена в нова продукция.

Преди началото на операта, публиката в Ла Скала стана на крака в едноминутно мълчание - преклонение към изключителния италиански режисьор Франко Дзефирели, който оставя на Миланския театър артистично наследство от 21 поставени опери и 20 театрални продукции.

След великолепно дирижиране в Ла Скала в “Двамата Фоскари” през 2016 г. и “Орфей и Евридика” през 2018 г., носителят на наградата “Абиати” за 2016 г., Микеле Мариоти ни очарова със своето перфектно дирижиране. Достигнал абсолютен триумф с “Троянци” през 2014 г. под диригентската палка на маестро Антонио Папано, световноизвестният режисьор Дейвид МакВикър умело ни пренесе в 18 век. Аплодисментите бяха и за сценографията на Чарлс Едуардс и избора на костюми, типични за епохата, на Бригит Райфенстул. В ролята на Масимилиано имахме удоволствието да видим Микеле Пертузи. Учил пеене и пиано с Карло Бергонци, носител на наградата “Абиати” за 1995 г. и награден със златен медал от президента на Републиката за принос към културата, италианският бас се отличи със сила на гласа и ясна дикция. С дебют в Ла Скала с “Реквием” на Верди през 1997 г., след великолепна изява в ролята на Форесто в “Атила” на 7 декември 2018 г., обичаният италиански тенор Фабио Сартори за пореден път ни впечатли с великолепно представяне и получи заслужена висока оценка на публика и медии за ролята на Карло. Великолепен бе дебютът на Миланска сцена на Лисет Оропеса, в ролята на Амалия. Носителка на престижната награда "Такър" за 2019 г., сопранът от САЩ ни пoкори с артистичност, силно сценично присъствие и увереност в изпълнението сред един напълно италиански оперен състав. Не остана незабелязана известна несигурност в участието на баритонa Масимо Кавалети, в ролята на Франческо. След дебют в Ла Скала в “Пират” на Белини през 2018 г., тенорът Франческо Питари ни въодушеви със своя Арминио. Завършил Консерваторията “Джузепе Верди” в Милано, с дебют на Миланска сцена на 7 декември 2008 г. в “Дон Карлоc”, басът Алесандро Спина бе удивителен в ролята на Мозер. Аплодисментите бяха и за добре познатия на италианската публика тенор и възпитаник на Райна Кабаиванска, Матео Десоле, който бе в ролята на Рола.

Вечерта завърши с 9-минутни напълно заслужени аплодисменти за целия състав. Оставаме в очакване на отзивите за спектакъла на Фестивала в Савонлинна през юли, който ще отбележи и първото турне на Ла Скала във Финландия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45