Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС

| обновено на 16.07.19 в 19:41
Снимка: Ивайло Михайлов

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Възможността за вот с машини се запазва само за президентски и европейски избори.

От БСП и ДПС гласуваха против тези предложения.

Дебатите в парламента за промените в изборното законодателство се проведоха в присъствието на депутатите от БСП и ДПС, които бойкотираха кворума в края на миналата седмица.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви, че ДПС ще настоява за машинно броене на гласовете и няма да подкрепи промените в изборното законодателство:

"Дайте да седнем между първо и второ четене и да решим проблема за тези избори отделно, но да решим проблема и занапред, така че да има време машините да се произведат, софтуерът да се създаде и евентуално да има и машинно броене".

Според Филип Попов от БСП управляващите се плашат от предстоящите избори и затова искат да премахнат машинното гласуване.

Попов още веднъж упрекна ГЕРБ, че се опитват на наложат диктатура:

"Ерозира доверието и подкрепата във властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и брутално, за да се запази като власт, като първата жертва, разбира се, е демокрацията във всичките й измерения. При всички тези факти да се постави като пречка за въвеждане на машинното гласуване някакви технически проблеми, които са и разрешими, звучи обидно към интелекта на всички български граждани. Абсолютно несериозно и неиздържано, мисля".

По-рано извънредното пленарно заседание събра необходимия кворум като в залата се регистрираха 125 депутати.

Гласуването на промените в Изборния кодекс беше провалено миналия петък поради липса на кворум в пленарната зала.

Депутатите от БСП и ДПС, които са против промените, не се регистрираха в пленарната зала в петък, въпреки че бяха там в почти пълен състав. Само един депутат не достигна за кворума. В отговор на бойкота на опозицията председателят на парламента Цвета Караянчева свика народните представители извънредно днес:

"Вторник, от 14 часа, така че колегите нека се подготвят за работа или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и другите са се прикрепили към тях".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в петък поведението на управляващата партия с упрек, че те се страхуват от резултатите от предстоящите избори за местна власт. Движението за права и свободи потвърди, че е против премахването на машинното гласуване. Партията настоява още хартиените бюлетини да бъдат машинно броени, обяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Патриотите бяха недоволни, че БСП и ДПС провалиха дебата. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви:

"Всеки си прави своите задкулисни договорки, всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на полезните за обществото предложения".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова увери, че този път ще има заседание.

"Ще се справим с откриването на кворума с пленарно заседание. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата вместо с подли номера".

Промените в Изборния кодекс са внесени от ГЕРБ, ОП и "Воля". Те предвиждат машинно гласуване да се провежда само в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите са, че изборите с  многомандатни избирателни райони и са значително по-сложни, а според доклада на ЦИК – и неоправдано скъпи.

От "Обединени патриоти" заявиха, че опозицията се възползва от ситуацията и цели да провали местните избори. 

Валери Симеонов посочи, че ще иска машинното гласуване да отпадне и за изборите за президент и Европейски парламент:

"Да не се получи в крайна сметка така, че всички ние да понесем отговорността за едни тотално провалени и издънени избори".

Александър Ненков от ГЕРБ се обърна към опозицията с призив за повече политическа отговорност и обясни, че отпадането на машинното гласуване е най-далновидното решение:

"И да не поставяме следващите местни избори под угрозата те да бъдат провалени".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15
Александър Димитров

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови..

публикувано на 15.07.24 в 13:14

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47