Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС

| обновено на 16.07.19 в 19:41
Снимка: Ивайло Михайлов

На местни и парламентарни избори да не се гласува с машини, реши на първо четене НС. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Възможността за вот с машини се запазва само за президентски и европейски избори.

От БСП и ДПС гласуваха против тези предложения.

Дебатите в парламента за промените в изборното законодателство се проведоха в присъствието на депутатите от БСП и ДПС, които бойкотираха кворума в края на миналата седмица.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви, че ДПС ще настоява за машинно броене на гласовете и няма да подкрепи промените в изборното законодателство:

"Дайте да седнем между първо и второ четене и да решим проблема за тези избори отделно, но да решим проблема и занапред, така че да има време машините да се произведат, софтуерът да се създаде и евентуално да има и машинно броене".

Според Филип Попов от БСП управляващите се плашат от предстоящите избори и затова искат да премахнат машинното гласуване.

Попов още веднъж упрекна ГЕРБ, че се опитват на наложат диктатура:

"Ерозира доверието и подкрепата във властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и брутално, за да се запази като власт, като първата жертва, разбира се, е демокрацията във всичките й измерения. При всички тези факти да се постави като пречка за въвеждане на машинното гласуване някакви технически проблеми, които са и разрешими, звучи обидно към интелекта на всички български граждани. Абсолютно несериозно и неиздържано, мисля".

По-рано извънредното пленарно заседание събра необходимия кворум като в залата се регистрираха 125 депутати.

Гласуването на промените в Изборния кодекс беше провалено миналия петък поради липса на кворум в пленарната зала.

Депутатите от БСП и ДПС, които са против промените, не се регистрираха в пленарната зала в петък, въпреки че бяха там в почти пълен състав. Само един депутат не достигна за кворума. В отговор на бойкота на опозицията председателят на парламента Цвета Караянчева свика народните представители извънредно днес:

"Вторник, от 14 часа, така че колегите нека се подготвят за работа или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и другите са се прикрепили към тях".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в петък поведението на управляващата партия с упрек, че те се страхуват от резултатите от предстоящите избори за местна власт. Движението за права и свободи потвърди, че е против премахването на машинното гласуване. Партията настоява още хартиените бюлетини да бъдат машинно броени, обяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Патриотите бяха недоволни, че БСП и ДПС провалиха дебата. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви:

"Всеки си прави своите задкулисни договорки, всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на полезните за обществото предложения".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова увери, че този път ще има заседание.

"Ще се справим с откриването на кворума с пленарно заседание. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата вместо с подли номера".

Промените в Изборния кодекс са внесени от ГЕРБ, ОП и "Воля". Те предвиждат машинно гласуване да се провежда само в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите са, че изборите с  многомандатни избирателни райони и са значително по-сложни, а според доклада на ЦИК – и неоправдано скъпи.

От "Обединени патриоти" заявиха, че опозицията се възползва от ситуацията и цели да провали местните избори. 

Валери Симеонов посочи, че ще иска машинното гласуване да отпадне и за изборите за президент и Европейски парламент:

"Да не се получи в крайна сметка така, че всички ние да понесем отговорността за едни тотално провалени и издънени избори".

Александър Ненков от ГЕРБ се обърна към опозицията с призив за повече политическа отговорност и обясни, че отпадането на машинното гласуване е най-далновидното решение:

"И да не поставяме следващите местни избори под угрозата те да бъдат провалени".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00