Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение проблемът с изоставените военни сгради, предвидени за разрушаване

5
Снимка: Добромир Видев, БНР

След инцидента в Хасково преди три месеца потърсихме чрез Закона за достъп до обществена информация списъка със сгради с отпаднала необходимост, предвидени за разрушаване.

Министерството на отбраната предостави местоположението на дванадесет от имотите, пет от тях са в Шумен.

Състоянието на имотите в Шумен не е добро, тъй като са освободени от нуждите на Министерството на отбраната още около 2000 година и от тогава нищо не е правено за тяхната поддръжка и ремонт. Това каза Диян Колев от шуменското подразделение на Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната“. Единият от тези имоти е в града на ул. “Ген. Драгомиров“.

“Има три сгради в не много добро състояние, за които има изготвени констативни протоколи за установяване на годността на строежите. В тези протоколи е направено предложение да бъдат включени в рамково споразумение за разрушаване и премахване. Комисията, която ги е огледала, е преценила, че не е добро състоянието им и че са опасни, затова са предложени за събаряне“.

Преди два месеца Министерството на отбраната обеща да разруши опасна сграда в квартал  "Кумарица" в район Нови Искър. Сигнал за нея беше подаден дни след като в Хасково срутена стена на старо поделение уби човек.

Детството на Джулия е минало в района на разрушената сграда. Тя я помни още от времето, когато летище Доброславци е било действащо. А баща ѝ е работил тук.

Сега Джулия и малкият ѝ син също живеят в района на самосрутилата се сграда. Тя е категорична, че няма да го пусне да си играе вътре, както тя някога е правила. И изразява недоумението си защо военните не са запазили сградата. И я сравнява със същата, в която тя живее:

“Не мога да отговарям за военните, казвам ние как сме си направили блока и има още живот в него. Да, редно е да се поддържат тези стари сгради, така си мисля“.

“Те не могат да си купят самолети да ни охраняват, та ще бутнат старите сгради – няма да стане“, казва и Алена Тодорова – от 25 години тя живее в бившите вече военни блокове и гледа от терасата си как сградата се руши. 

“Двадесет години са така – всичко е разградено, ела да ги видиш кака са“, казва съпругът на Елена – Ради Тодоров. Той ни посреща, като също сравнява със своя поддържан, саниран и облагороден блок и разнебитената сграда в "Кумарица". Ради припомня, че два месеца след като телевизията дошла да снима и министерството обещало да я разруши, нищо не е се е случило.

Началникът отдел „Архитектура“ към Община Нови Искър Асен Банков казва, че общественото недоволство е накарало Министерството на отбраната да даде обещанието за бързото справяне с проблема:

“До момента все още нищо не се е случило. Предполагам, че ще го направят. Така или иначе административно процедурата по това да изберат някаква фирма, която да извърши събарянето е трудно да се случи. В този смисъл двата месеца ми се струват, че бяха кратки, които мисля, че те споменаха“.

А иначе Асен Банков припомня, че към района Нови Искър има доста интереси от бизнес и хора заради чистия въздух и близостта до София.

Засега в Общината няма съобщение, че МО имат намерение да събарят и сградата, позната като парното, и порутените общежития, които старите местни помнят като „ергенските квартири“. Само окъсани оградителни ленти и тук-таме надписи за забрана напомнят за опасността. А бавните темпове, с които министерството на отбраната се разделя с опасните си имоти, не притеснява 82-годишния дядо, който вътре в оградената зона гледа домати, краставици, тиквички и… пчели в малка градинка току до фасадата на порутената сграда.

Репортажите на Миглена Стоянова и Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40