Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва не допуска опозиционери до местните избори

Любов Собол на протест на опозицията в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти отказаха днес да регистрират близо 30 кандидати за местните избори за московска Дума, включително критици на президента Владимир Путин, въпреки протестите срещу това решение, предаде АФП.

Опозиционни политици се бореха да бъдат включени в списъка с кандидати за вота през септември за местен парламент, опитвайки се да спечелят от увеличаващото се публично недоволство от влошаващия се жизнен стандарт и корупцията.

Но много наблюдатели заявяват, че властите са използвали измислени аргументи, за да недопуснат съюзници на опозиционера Алексей Навални да се кандидатират.

Във вторник представители на избирателните комисии в руската столица са отхвърлили 27 кандидати, регистрирани са 216 за изборите на 8 септември.

Сред недопуснатите опозиционни фигури е Иля Яшин – председател на обществено-политическия съвет на движението „Солидарност“.

Окончателният списък с кандидати ще бъде публикуван утре. Очаква се от него да отсъстват и съюзниците на Навални Любов Собол и бившият депутат Дмитрий Гудков.

Те отричат отправените им обвинения, че са фалшифицирали подписи, необходими за представяне пред властите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърдения, че изборните власти са искали да недопуснат опозицията до избори и настоя, че само съдът може да прецени това. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59