Първо огнище в област Търговище

Огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства вече са 16

Доказаните случаи на болестта по диви свине са 15

| обновено на 17.07.19 в 19:57
Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Първо огнище на африканска чума при домашни свине е потвърдено в област Търговище, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като посочи, че от началото на 2019 г. до днес са регистрирани 16 огнища при домашни свине и 20 случая при дивите свине.

Новото огнище е регистрирано в квартал „Въбел“, град Търговище, в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине. В землището на ДЛС „Черни Лом“, град Попово, област Търговище е установен и случай на Африканска чума при диво прасе.

До този момент в област Търговище не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине, посочва БАБХ.

В област Русе бе потвърден случай на африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Случай с три диви свине, намерени мъртви, бе констатиран и в област Враца, в землището на ДУ „Дъбник“, град Враца, се казва в днешното съобщение на БАБХ.

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се увеличава тройно финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева. Засилва се и контролът на придвижване на хора и превозни средства в тези зони, като се включва и армията.

Мерките са набелязани от щаба за ограничаване на болестта. Още от утре полицаите и военните ще извършват стриктен контрол на всяко превозно средство в 20-километровите зони на установено заболяване. Забранен ще е превозът на месо, месни продукти, живи животни. Като потенциално опасни точки, по гарите и летищата, стриктно ще се събират и обработват отпадъци, за да се ограничи разпространението. Горските служители ще предприемат мерки за ограничаване популацията на дивите свине. Утре ще има срещи с Ловно-рибарския съюз.

Министър Десислава Танева посочи, че заради болестта секторът е под заплаха и компромиси с мерките за ограничаването ѝ няма да се правят: „Под риск и заплаха е един конкурентоспособен, развит сектор - свиневъдство, индустриализиран…“.

МВР, пожарната и военните вземат всички мерки за ограничение на африканската чума по свинете, увери в парламента министър Десислава Танева. Тя поясни, че се създават 20-километрови зони на изолация около възникналите огнища. Най-сериозно е положението в Плевенско.

„Там, където възникнаха огнища, реакциите бяха бързи. От няколко дни сме в координация за подкрепа - логистична, теренна, с жива сила. Всеки износ на храна от село с огнище по черни пътища, по бели пътища, по асфалт, е разнасяне на заразата и имаме нужда от физическо подкрепление и такова получаваме. Парите са осигурени. Да не изместваме темата“, каза Танева.

Мерки ще се вземат и на пристанищата, и на местата, където преминават множество туристи, тъй като заболяването се разпространява с отпадъци и изхвърлена храна, поясни земеделският министър.

Танева бе изслушана по настояване на депутатите от парламентарната група на БСП. В парламента актуална информация за разпространението на болестта дадоха и представители на браншовите организации и ветеринарно-медицинските служби. 

Още от тази сутрин в Русенско започна умъртвяването на свинете в селата Долна Студена и Пет кладенци, където има огнища от африканска чума.

В село Пет кладенци акцията е приключила. Районът се дезинфекцира, съобщи директорът на Общинската служба по безопасност на храните д-р Николай Ненов:

„Екипът се мести в Долна Студена, където ще бъдат умъртвени 17 прасета в 6 стопанства. В Пет кладенци пет майки има умрели от заболяването. Останалите са евтаназирани“.

От утре започва обследването на 10-километровата зона около огнищата. Там също ще бъдат въведени мери за ограничаване на заразата:

„Два екипа ще влязат в селата в 10-километровата зона, ще вземат кръвни проби от наличните свине по определена схема. Ежеседмично ще изпращаме проби“.

Ветеринарните власти забраниха и свободното пасищно отглеждане на източнобалкански свине и техните кръстоски в заразените райони.

Областният управител на Търговище инженер Митко Стайков потвърди съобщението на зeмeдeлcĸия миниcтъp Десислава Танева за открито ново огнище на африканска чума по свинете в квартал Въбел.

Ето и какви спешни мерки набеляза на своето заседание Областната епизоотична комисия.

"Взехме превантивни мерки, като на входа и на изхода поставихме КПП-та с дезинфекционни средства да се проверяват и дезинфекцират всички моторни превозни средства, които влизат и излизат, плюс Агенцията по храните с д-р Зафиров с екипа си да тръгнем, за да може в 3-километровата зона, там, където е констатирано огнището, да можем да пристъпим към евтаназия на животните и загробването им“, каза областният управител на Търговище инж. Митко Стайков за мерките, които се предприемат в новооткритото огнище на африканска чума по свинете в квартал Въбел.

В Пазарджик се проведе извънредно заседание на епизоотичната комисия, на която се набелязаха конкретни мерки срещу африканската чума. В региона няма регистрирани случаи на заболяването, но има нерегламентирано отглеждане и търговия на прасета с неясен произход. Това потвърдиха и собственици на свинеферми, които също присъстваха на заседанието. Владимир Владимиров, собственик на свинеферма в Братаница, каза: „Всяка събота от село Черногорово излизат пловдивски камиони с живи прасета без всякаква документация. Имало е случаи по 10 камиона на пазара с всякакви видове прасета“.

Огнище на африканска чума по свинете беше регистрирано и във Враца. В землището край града са намерени мъртви три диви прасета. Пробите са установили наличие на заразата.

Представители на различни организации на свиневъдите поискаха държавата да вземе мерки за спиране разпространението на африканската чума по свинете, като в това числото се включи и армията.

Свиневъдите поискаха да се реши как ще бъдат обезщетени ако някоя от големите ферми бъде засегната от чумата, както и да им се даде разрешение да продават свинско месо, дори когато са в засегната от болестта зона.

От свиневъдните организации призоваха за преустановяване на лова на диви прасета в 20-километровата зона около огнищата.

Хюсеин Хюсеинов - свиневъд и член на Асоциацията коментира:

„В тази връзка сега имаме среща с министър Танева в 2,30 в земеделската комисия в парламента, защото няма контрол не над индустриалните ферми, не над фермите тип “А“, а няма контрол за тези животни, които се отглеждат в така наречения „заден двор“ и никой нищо не прави по този въпрос. В тази връзка да се активират и останалите служби. Проблемът е със „задния двор“, където не се знае колко животни се отглеждат, откъде идват, откъде се купуват, с какво се хранят. Всичките проблеми, които изникнаха в Румъния, са точно от този тип. Това показва и статистиката до момента в България, това, което се случва".

Да се засили индивидуалният лов на диви прасета в района на Тервел с цел да се намали тяхната популация, поиска от ловните дружини по-рано инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Това стана ясно по време на проведеното поредно обучение на ловците от региона във връзка с откритите нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете.

Изготвен е вече и графикът за обходите на ловните райони, като на територията на Тервел всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно, ако бъде открито мъртво или болно животно.

В Хасковска област няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика областната епизиоотична комисия, където се реши да започне почистване на магистрала "Марица" и дезинфекция на паркингите, близо до граничната зона.

Четири са регистрираните свинекомплекси на територията на областта, съобщи д-р Емил Хърсев от Областната дирекция по безопасност на храните и допълни:

"Защото както знаем личните стопанства нямат въведени някакви добри мерки за биосигурност ".

Няма яснота колко са прасетата, отглеждани в така наречения "заден двор". Затова областният управител на Хасково Станислав Дечев разпореди на кметовете на общините да започнат преброяване на прасетата във всичките населени места.

Мерки се налагат и по магистрала "Марица", и в граничната зона, обясни Дечев:

"Този път в епизоотичната комисия е включена и Агенцията за пътна инфраструктура, за да може всички паркинги по магистралата да се почистват и да се дезинфекцират своевременно".

По време на обучението ловците са предложили само някои от тях да се научат да работят с мобилното приложение „Лов“, за да се предотвратят грешки при събирането на данните за всяка отстреляна дива свиня.

В района на стопанството през пролетта бяха открити няколко случая на африканска чума, като само бързата реакция на ловците и горските помогна заболяването да не се разпространи и в други части на страната.

Репортажите на кореспондента на БНР в Пазарджик Невена Петрова и Катерина Петрова от Радио Шумен за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор...

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творческият път на книгата "Опит за история на град Сливен"

В началото на XX век в София е създаден Комитет "Историята на град Сливен". Целта на Комитета е да се организира конкурс за написване на история на града, каза за БНР професор Иван Русев, преподавател в Икономическия университет във Варна...

публикувано на 16.04.21 в 17:30
Искра Ангелова

Журналистът Искра Ангелова за професионалното развитие и семейството

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз , най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог. В продължение на 14..

публикувано на 16.04.21 в 14:54

Има нужда от шоково осъзнаване на ситуацията в образованието

„Ако направим аналогия с националния отбор, в образователния отбор на нацията около половината от играчите започват на куц крак . Като вземете предвид, че на PISA данните са от изследване, което се провежда в училищата и като вземете предвид, че..

публикувано на 16.04.21 в 10:44
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Добре е да има правителство, което да работи поне до есента

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни..

публикувано на 16.04.21 в 07:53
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Българският народ победи в тези избори

" Българският народ победи в тези избори.  Май ГЕРБ не са разбрали какво им се е случило. Победата не е за тях, а за българския народ. В тази зала няма победители". Това каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която откри и ръководи..

публикувано на 15.04.21 в 14:42
Хижа „Боерица“

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема..

публикувано на 15.04.21 в 14:08

Проф. Ивайло Знеполски: Парламентът възпроизведе протестното движение

„ Потвърди се анти-ГЕРБ нагласата . В същото време няма никаква съгласуваност между останалите парчета от парламентарно представените партии. Всеки развива собствена стратегия“, така вижда картината в новия парламент проф. Ивайло Знеполски,..

публикувано на 15.04.21 в 13:49