Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Плужникова – изгряваща оперна звезда

3
Снимка: Bartók Plus Opera Festival

Когато преди месец и половина разглеждах афиша на предстоящия тогава оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц, обърнах внимание в него на името на младата украинска певица Валентина Плужникова. Тя е финалист на третия конкурс на името на голямата унгарска оперна певица Ева Мартон този сезон. Световната премиера на операта „Нора“ на австрийския композитор Албин Фрийз, спечелила конкурса за композиция „Ключ към бъдещето” ми даде възможност да гледам Валентина Плужникова на сцената и след спектакъла да разговарям с нея. Въпреки противоречивия успех на творбата – отречена от критиката и аплодирана дълго и бурно от публиката, нейното изпълнение беше най-убедително – и вокално, и артистично.

Тази година вие имахте успешно участие и на оперен конкурс тук, в Унгария. Какво означава това за вас?
Да, тази есен станах финалистка на конкурса „Ева Мартон” в Будапеща. Може да се каже, че това беше стартът на моята кариера, защото тогава получих поканата да участвам на фестивала „Барток плюс” в Мишколц. Тази роля означава много в моята кариера.“

Вече ви сравняват с голямата Людмила Монастирска. Кои са оперните певици, на които се възхищавате най-много и от които се учите?
Обичам много оперни певици и от всяка има какво да научиш, но мога да кажа, че най-любимата ми оперна певица е нашата украинска певица Людмила Монастирска. Тя има великолепен глас, чудесна кариера и сигурна съм, е прекрасна и като човек! Тя е наше национално богатство, гордост и затова за мен е пример за подражание, към който да се стремя.“

Как подготвяте една ария или роля. Слушате ли много записи?
Да, слушам много записи. Имам много любими роли от мецосопрановия репертоар, и от репертоара за драматичен сопран. Тъй като съм твърде млада, едва на 22 г., все още не мога да пея това, което бих искала и което ще пея в бъдеще, например Амнерис или дори Аида, т.е. такива драматични женски образи, много волеви, с толкова силен характер! Обичам такива роли. А сега, разбира се, обичам момчешките образи, които изпълнявам. Например преди месец дебютирах в Украинската национална опера в ролята на Зибел във Фауст.“

И сега ви гледахме в ролята на Артур в операта Нора на Албин Фрийз.
Тази роля е знакова за мен, защото бележи началото на моята международна кариера. Много ми хареса постановъчния процес. Работихме много детайлно върху всеки момент от операта цели три седмици. Отделихме много време, за да изясним характера на персонажа, да влезем в него, за да може зрителят да го разбере, за да направим това, което се случи на сцената.“

А как се чувствахте в този театър – Националният оперен театър в Мишколц?
Прекрасна трупа и театър! Организацията беше впечатляваща. Много съм благодарна на оперния фестивал „Барток плюс” за това, че ми даде тази възможност! Целият солистичен състав беше чудесен. Благодаря на режисьора и диригента за задълбочената работа с нас! В ролята на Артур аз трябваше да се преобразя напълно, да бъда неузнаваема на сцената. И това наистина се получи! След спектакъла хората идваха към мен и казваха: „Боже, мислехме те за момче!” Т.е. щом се е получило, това е най-важното!“

В края на нашия разговор Валентина сподели, че й предстои участие на фестивала в Залцбург в продукцията на операта „Адриана Лекуврьор” от Чилеа на Марко Армилято и въпреки че беше много дискретна за състава, справка в програмата на Залцбургския фестивал показва, че ще бъде на сцената, макар и в малка роля, с „лъвици” като Анна Нетребко в главната роля и Анита Рачвелишвили като Принцеса ди Буйон. Спектаклите започват на 28 юли. Нека й пожелаем успех! Ще следим с интерес кариерата на Валентина Плужникова!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20