Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посланията на Колю Фичето оживяват в новия сайт на Историческия музей в Дряново

Явор и Ралица Атанасови
Снимка: Ани Петрова
Навършват се 50 години от създаването на Историческия музей в Дряново. По този повод Ралица и Явор Атанасови са подарили нов сайт на музея. Прадядото на Ралица Атанасова е бил ръководител на бригадата, построила музея преди пет десетилетия.

"Другата причина е тази, че искахме със създаването на този сайт да почетем паметта на всички строители, участвали не само при построяването на музея, но също така всички строители от Дряновския окръг. Сайтът е посветен на тях. В сайта има раздел, специално галерия със снимки описания на строители от Дряновския край, които са строили всъщност в цяла България", разказа пред "Хоризонт" Ралица Атанасова.

Създаването на сайта е изисквало да потърсят задълбочена информация за строежите на Колю Фичето, също така за градежите на всички останали строители.

"В сайта може да се види една хронология на строежите на майстор Колю Фичето. Прави впечатление наистина как много от строежите остават и до наши дни. Можем да видим за какво строителство е ставало въпрос. И в днешно време не знам дали е възможно да се постигне такъв мащаб", обясни Явор Атанасов в предаването "Преди всички".

Майката на Ралица Атанасова също е издирвала информация в архивни документи, за да събере повече данни за строителите на Историческия музей в Дряново.

"Прави ми впечатление, че строители, технически ръководители, с които тя специално е говорила, споменават, че преди 50 години строителите са смятали тяхното майсторство като дело. Не просто като работа, нещо, което трябва да се свърши, а дело, което ще остане след тях. Нещо, което те завещават реално на своите потомци."

Създаването на сайта е съобразено с модерните тенденции. За целта е анализирана информация и от сайтовете на други музеи в България и в други държави.

"И сме гледали да изработим един сайт, който да бъде хем модерен, хем да предоставя достатъчно информация на своите потребители. И също така ето и ние влагаме сърце да може да остане по-дълго време, и по-дълго време да бъде популярен", допълни Явор Атанасов.

"На сайта могат да се открият много любопитни факти освен за Колю Фичето, и за строителите от Дряновския край. Има богата галерия от снимки, с малко информация за всеки от строителите. Почели сме голяма част от строителите и също така имаме секция за спомени: потомци на строителите, които биха искали да споделят своите спомени относно професионалния живот и, разбира се, личен живот на тези строители, че са влагали сърце и душа в своите майсторства. Може да се открие също така интерактивна снимка на сайта с част от строителите, с информация отново за тях, с имена. Предполагам, че за потомците ще бъде наистина много интересно", сподели Ралица Атанасова.

Повече за инициативата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Христов

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво..

публикувано на 16.04.21 в 15:37

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23