Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български военни почерпиха американски опит в набирането на военнослужещи

Калин Крумов (вляво) и Майкъл Джентри
Снимка: Добромир Видев

Главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси бяха за близо седмица на посещение в България. Те са обсъдили със свои колеги от България идеи за повишаването на подготовката и лидерските качества. Една от засегнатите теми е била и тази за набиране и задържане на военнослужещи.

Главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри обясни за БНР, че мотивацията се крие във възможността да им бъде дадена професия. Която те да упражняват и след като излязат от служба.

„Когато отидем при хората, просто им „продаваме“ национализма. Така както и България прави „Служи на родината си“. Плащаме бонуси, имаме образователни инициативи, към които могат да се присъединят. Плащаме, за да отидат в колеж. Ако сега трябва да се присъединиш към националната гвардия в Тенеси, предлагаме 20 000 долара бонус. Това означава, че след като приключиш половината от тренировъчната си програма, получаваш другата половина след третата година. Предлагаме и 20 000 долара след като се съгласиш да продължиш службата. За всеки който има по-малко от 13 години служба. Това прави около 40 000 долара. Това като допълнение, че плащаме за обучението ти. Имаме бакалаври, които се стремят да придобият и магистърска степен. И така ти ще може да учиш, примерно, 6 години в Колеж, докато си и в националната гвардия на Тенеси. Предлагаме и евтини здравни осигуровки. И те обхващат кандидатите и техните семейства. Разполагаме и с мрежа за членовете на националната гвардия. То е като едно голямо семейство. Интересното е, че след 13 години служба, надали ще получиш бонус. Ще плащаме все още за колежа. Но това би означавало два бонуса плюс плащането на образованието. След 20 годишна кариера вече си с висок чин. Плащаме за това да тренираш“.

Ето какво би направил рекрутърът, ако иска да ви привлече в националната гвардия на Тенеси:

„Първо ще ви обясня, че е добре да служиш на страната си. За кратко и в операции на НАТО. И в двата случая си полезен. Ако има земетресение, буря, може да помогнеш на съгражданите си. После на ниво родина- ще отидеш на война, да се биеш за родината. Ще ме попитате: „Каква ми е ползата?“. Ако сте нов набор, ще дам 20 000 долара. Ще осигуря и възможността да получите работно умение. Например, ако искаш да си в  IT- сектора, може, като се уволниш от службата, да си намериш високоплатена работа. Затова ще те тренирам като компютърен специалист. Ще предложа евтина здравна застраховка за теб и семейството ти. Може дори да поискаш да завършиш колеж, ще платя и за това“.

Главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри казва, че за финансирането не е нужно да имаш много и допълва:

„Таргет групата са млади хора. 18-19 годишни. До 25. Това е групата, която може да използваш в следващите 20 години….Ако наемаш вече обучен военен, който има опит, те също трябва да изкарат поне 20 години в армията и това е свързано след това с освобождаването от армията. Но, ако наемеш вече обучени военни, тома означава, че вече инвестираш в тяхното обучение по- малко пари. Трябва да ги тренираш, но те вече са получили нужната тренировка. За националната гвардия на Тенеси имаме висока успеваемост при привличането на хора.

Майкъл Джентри обясни и как, според него, би трябвало да се рекламира военната професия в България:

„В различните райони е различно. Но погледът ми е субективен. В някои райони може да се прави реклама чрез осигуряването, високо заплащане, при други - с уменията за работа. Един район в периферията не е като в центъра на столицата ви София, където работата е добра, а заплатите са високи. Но пък може да се спомене, че няма по – голяма чест от това да служиш на България.“

Когато през февруари стартира кампанията „Бъди войник“ в Българската армия не достигаха близо 3000 кадрови военни и 2000 резервисти. Военните залагат на вдигането на заплатите през 2018 и 2019 г. с по 10 процента и ускоряване на процедурите за набиране на хора, за да активират интереса. Кампанията „Бъди войник“, която вече е минала през 20 града, също е в помощ на военните, припомня и старшина Калин Крумов, главен сержант на Българската армия, който е участвал в дискусиите за набиране на военнослужещи, заедно с американските си колеги

„Това което сме си говорили и преди, е по-широко отразяване, повече реклама, медии, Фейсбук и т.н. Разбира се, на първо място трябва да е гордостта да служим на нашата родина. В Министерството на отбраната също се предприемат доста мерки в това отношение, свързани с повишаване на социалния статус на военнослужещите. Нашите сержанти и войници имат възможност да завършат и висше образование. Отделно, като част от социалния пакет, има възможност и за почивки – летни, зимни и извън страната. Смятам че се получава. Определено интерес предизвиква и техниката, когато нашите въоръжени сили осигуряват по време на статичните изложения. Факт е, че има градове, в които, откакто са съкратени казармите и военните формирования, хората не са виждали военни. Това определено предизвиква голям интерес в малките градове.

Преди провеждането на всеки е такова етап от кампанията се прави анализ, свързан и с демографския фактор, и със стандарта, и се предприема комплекс от мерки, които да бъдат приложени в самия град.“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22