Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Стефан Стефанов - за случилото се на К2

К2
Снимка: Стефан Стефанов

Величественият К2 (8611 м) в планината Каракорум, Пакистан отново показа характер - в сезон със стабилно време няма нито една успешна атака засега. Съвсем до скоро над 120 участници в експедиции и шерпи бяха в Базовия лагер на втория по височина връх на планетата, а освен тях, имаше  пакистански височинни водачи, чийто брой е неясен, тъй като не им се налага да си вадят разрешителни.


Лалер 4 (7950 м) на К2

След като аклиматизацията приключи и се очерта прозорец от подходящо за атака време, петима шерпи пострадаха, макар и леко, при лавина, докато фиксираха въжетата над Лагер 4. Инцидентът стана на 16 юли. По-късно стана ясно, че така и никой от тях не е преминал най-опасния участък по реброто Абруци - “Гърлото на бутилката” (8200 м). На 17 юли известният авантюрист Майк Хорн, който ден по-рано навърши 53 години и изкачва без допълнителен кислород, направи опит със своя партньор Фред Рукс от Лагер 3 директно към върха, но се отказа на 8200 м, заради силни ветрове и лавинна опасност. На 18 юли няколко десетки души също опитаха атака (само че от Лагер 4), но шерпите решиха да ги върнат, посочвайки като причина дълбокия сняг и лавинната опасност. Оказа се, че няма и опънати парапети до върха. При създалото се напрежение някои шерпи остро критикуваха участниците в експедициите, както и другите агенции, че не им помагат.

Единствено австрийският парапланерист Макс Бергер успя до известна степен да осъществи своите намерения. След като прекара два дни в чакане в Лагер 4, той не можа да се качи на върха, за да се спусне от него с парапланера си, но извърши полета си от 8000 м височина.

Дълбок сняг към К2


С голямата група, която атакува К2 на 18 юли, беше и българинът Стефан Стефанов, който миналата година изкачи Еверест, а тази пролет - Канчендзьонга. Неговата аклиматизация премина успешно, въпреки един-два инцидента (шерпът му пропадна през топящи се ледове в река и се наложи Стефанов да го спасява, а после лавина затрупа частично палатката им, докато бяха в Лагер 2). В момента българинът е с другите участници в експедиции в Базов лагер (някои вече си тръгнаха) и в поредица съобщения изпрати следния текст, който публикуваме с негово съгласие:

"Това беше изцяло грешно човешко решение! Просто е недопустимо за мен да се изпращат хора да атакуват върха, без да са фиксирали парапетите до края. Ако имаше изградени парапети до върха, атаката щеше да бъде успешна, ако някое друго непредвидено обстоятелство не се беше случило, междувременно. Изпратиха ни на атака на базата на предположения, че парапетите ще бъдат фиксирани, а се оказа, че не са! Времето беше перфектно. Това, че само шерпите на Seven Summit Treks опъват въжетата, е вярно, но не е оправдание да си играят с човешкия живот, което се случва всяка година и навсякъде. Компаниите не могат да се разберат за съвместна работа, както и никой не иска да плаща за опъването на парапетите. Tова са върхове, при които без фиксирани парапети е почти невъзможно да бъдат изкачени и от най-добрите катерачи. Траверсът преди върха няма преминаване! Моето обяснение е безкрайно лошата организация на всички компании, които се занимават с тази дейност и тоталното незачитане на човешкия живот като изконна и най-важна ценност! Не може най-съществената дейност на тийм лидера да бъде сравняването на различните прогнози за времето. Това не е само за тази планина. Това е навсякъде и винаги! Повторяема грешка с цената на човешки животи! На никого не му пука за никого, въпреки че повтарят клишето: "Ние сме семейство!". В планината всеки е сам и разчита единствено на себе си. И на шерпа си, ако успее да установи добра връзка и контакт с него. Тъй като аз се колебаех дали да продължа нагоре, моят шерп ми каза: "Стефан, каквото и да решиш, аз съм с теб!" Бях бесен и продължихме нагоре още 100 м, докато срещнахме Лакпа шерпа, който беше последният, слизащ от върха, и след като ми обясни в детайли каква е ситуацията, а и аз вече се опитвах да се овладея, мислейки за невъзможността да се преодолее траверсът без въже, взех решение и тръгнахме последни надолу! А за прекалено дълбокия сняг, в който плуваш, тъй като затъваш на места до гърдите си, е вярно. За изключително високата лавинна опасност - също. Изкарах 36 часа на 7610 м без кислород, след което по време на атаката използвах кислород и след като се върнах в лагер 4, изкарах нощта с останалия ми кислород. Почти докоснах върха и грешното човешко решение и преценка ми го отне в последния момент. Сега трябва да търся знаци и да осмисля какъв точно житейски урок ми беше преподаден от Господ! Сега и шерпите отказват да тръгват отново нагоре. Накъде ли ще избие това напрежение?!”

Към върха

Остава неясно дали този сезон все пак ще има втора атака на К2. Бившият британски командос Нирмал Пурджа, чийто проект е да изкачи всичките 14 осемхилядници за 7 месеца, вече е в Базовия лагер на К2 и обяви, че ще атакува на 24 юли... Някои от участниците в експедициите вече отпътуваха към Скарду и сега поне струпването на прекалено много хора отпада като усложняващ фактор. Последната дума е на шерпите. И най-вече - на изкусителя К2.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рафаел Надал се завърна с победа

22-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал се завърна триумфално на корта с победа срещу италианеца Флавио Коболи в първия кръг на турнира по тенис от сериите ATP-500 в Барселона (Испания). Надал елиминира италианеца в два сета - 6:2, 6:3 за близо час и половина игра. Надал демонстрира добра форма при завръщането си на корта след дълго отсъствие..

публикувано на 16.04.24 в 20:12

Цанко Цанков удостовери, че пръв е преплувал Гибралтар

Цанко Цанков показа оригинала на документа, удостоверяващ, че на 9-и септември 2022 г е преплувал Гибралтар в неопренов костюм, каквото е изискването на организаторите и фактически е първият българин, покорил протока, който е част от веригата на най-трудните маратони Oceans Seven.  Това се наложи заради новината, че Петър Стойчев през последните..

публикувано на 16.04.24 в 19:02

Топ рефери идват за 15-то издание на турнира по таекуондо „Херея оупън“

Над 1200 състезатели са заявили участие в 15-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Херея оупън", който ще се проведе на 21 и 22 април в "Асикс Арена". Отличията в дисциплините "спарниг" и "пумсе" (Форма) ще си оспорват спортисти от 21 държави – Гърция, Италия, Швеция, Швейцария, Португалия, Турция, Австрия, Норвегия, ,..

публикувано на 16.04.24 в 18:08

Мирослава Минчева е на крачка от олимпийска квота

Мирослава Минчева влезе във финала на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио де Жанейро, информира БТА. Българската състезателка намери място сред най-добрите осем в дисциплината след 286 точки в прецизната стрелба и отличното постижение от 297 точки на бърза стрелба, като с общ сбор от 583 точки завърши осма в квалификациите...

публикувано на 16.04.24 в 17:32
Антоанета Стефанова (в средата) и Виктория Радева (вдясно) се надяват отново на подобно посрещане след Родос.

Шахматните царици Антоанета Стефанова и Виктория Радева за европейското в Родос

На 18 април на гръцкия остров Родос се открива 24-ото европейското първенство по класически шахмат за жени. България ще има шест представителки - Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова. Толкова наши шахматистки не са участвали на шампионат на Стария континент от 2014 година, когато..

обновено на 16.04.24 в 12:03
Сестри Стоеви

Сестри Стоеви: Целта ни е да излезем от групите на Олимпиадата

Най-добрите състезателки по бадминтон Стефани Стоева и Габриела Стоева се завърнаха в София, след като вчера завоюваха сребърни медали на двойки жени на Европейското първенство в Саарбрюкен (Германия). Те обаче постигнаха един още по-голям успех, след като спечелиха квота за олимпийските игри в Париж 2024. Сестрите, които имат в кариерата..

публикувано на 16.04.24 в 07:25

Нургюл Салимова загуби злощастно от индийка в Торонто

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се играе в канадския град Торонто. Загубата, която дойде след 88 хода и близо шест часа игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти, но в..

публикувано на 16.04.24 в 07:21