Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов за рокадите в ДФ “Земеделие“: Диалогът с ЕК ще се успокои

Мирослав Найденов
Снимка: архив

Диалогът с Европейската комисия смятам, че ще се успокои. Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мирослав Найденов по въпроса за смяната в ръководството на държавен фонд "Земеделие":

“Промените явно ще продължат във фонд “Земеделие“ тази седмица. Да се надяваме бързо да се успокои ситуацията, защото фонд “Земеделие“ не се занимава само с винарските програми или с къщите за гости, а огромното перо на разплащанията са директните плащания на земеделските производители и естествено много други мерки…“.

Найденов изтъкна, че земеделските производители трябва да бъдат успокоени и насърчени да кандидатстват по съществуващите програми.

Той коментира още и последните рокади във фонда:

“Професионалната експертиза на новите попълнения на ДФ "Земеделие" е достатъчно добра, става въпрос специално за Васил Грудев, който пое поста изпълнителен директор, него мога да коментирам. За определен период е бил и изпълнителен директор в годините назад. Дълго време беше заместник изпълнителен директор, отговарящ точно за развитието на селските райони. Спомняте си, може би, че беше за кратко и служебен министър на министерство на земеделието. Така че по отношение на неговата професионална подготовка и възможността да поеме поста, не мисля че има нещо, което да ни притеснява. По-скоро има необходимия опит…“.

В интервю за предаването “Преди всички“ Найденов коментира и възможността да бъде отнета акредитацията на ДФ “Земеделие“:

“По принцип хипотезата съществуваше може би до петък, докато се извърши тази смяна. Чисто репутационно имаше опасност от частична или пълно отнемане на акредитацията на ДФ “Земеделие“ и аз мисля, че това беше посочено в мотивите за смяна на изпълнителния директор, доколкото изтече съобщение в медиите по искане на вицепремиера Дончев във връзка с опасност и заплаха за отнемане на акредитацията. Трябва да бъдем много внимателни с фонд “Земеделие“, защото ще припомня, че през целия програмен период, който е 7-годишен през фонда минават около 7 млрд. и половина евро, това е една колосална сума за нас никой не може да си позволи дори малко съмнение и угроза за отнемане на акредитацията. Ако случайно се случи при някаква тежка ситуация, просто ще бъдат блокирани средствата и няма да има кой да ги разплаща. Ние ще трябва да акредитираме друга структура или спешно да изпълним поредица от мерки… “. 

Мирослав Найденов коментира още и въпроса - консултират ли се смените в състава на фонда с Брюксел:

“Те не се консултират по отношение на това да се иска одобрение на определената кандидатура, но задължително се обявяват. Обявява се смяната, съобщава се кой е изпълнителният директор, кои са ресорните заместник изпълнителни директори. Още повече, че самият изпълнителен директор ще участва в срещите на своите колеги от ЕК“.

Той отговори и на въпроса дали със смяната на няколко души по върховете на фонда може да се промени усещането за начина на работата в него: 

“С риска да се повторя ще кажа, че това е акредитирана институция. Има много ясно разписани правила. Системата за контрол е поредица от контролиращи, никога определен експерт не може да вземе сам решение – винаги има втори експерт, под него има началник отдел“.

Найденов  не пожела да коментира случая с Миню Стайков, защото в момента прокуратурата работи по него.

Интервюто на Силвия Великова с Мирослав Найденов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изпълнителният директор на фонда Живко Живков мотивира оставката си, като посочи, че иска да бъде запазен имиджа на Фонда на фона на повдигнатите обвинения за корупция срещу служители на ДФЗ.

Смениха изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков подаде оставка, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов каза във Варна: „Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на Фонд „Земеделие“. Като причина за смяната премиерът..

обновено на 19.07.19 в 16:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04