Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

| обновено на 22.07.19 в 15:05
Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Опит за хакерска атака е осуетен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за „Хоризонт“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Караджов подчерта, че атаката е спряна. 

Не е ясно дали извършителят е искал да достигне до информационните системи на Комисията за защита на личните данни, или само да блокира сайта ѝ, заяви за "Хоризонт" ръководителят на комисията Венцислав Караджов. Сигурно е единствено, че е бил много близо до сградата, защото е използвал Wi-Fi мрежата на самата комисия: 

"Съвсем целенасочено, саботаж е", заяви Караджов и обвърза действията на извършителя с началото на проверката при данъчните, ръководена от Цанко Цолов. Потенциалните щети за гражданите могат да бъдат много големи: "Свързани да кажем с имотни измами, сключване на договори. Изобщо всичко, което е свързано с употребата на тези данни".

Проверката в Приходната агенция ще приключи на 16-и август и може да доведе до глоба от 20 милиона евро, предупреди Цолов. От самата агенция все още работят по одита на системите си и също така не са пуснали приложението, чрез което всеки ще може да провери дали и неговите лични данни са изтекли.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Комисията за личните данни започва проверка на НАП заради хакерската атака

Екип от Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите заради хакерската атака там.  20 млн. евро може да е глобата за НАП заради хакерската атака след току-що започналата проверка, която ще..

обновено на 22.07.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда,..

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година...

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще..

публикувано на 22.07.24 в 13:30