Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон иска мисия на ЕС да гарантира мореплаването през Ормузкия проток

Великобритания поиска Иран да освободи незабавно задържания танкер и неговия екипаж

| обновено на 22.07.19 в 20:03
Хеликоптер на Иранската революционна гвардия кръжи на задържания танкер "Стена Имперо"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джереми Хънт съобщи, че Великобритания ще работи за създаването на ръководена от Европейския съюз мисия за морска сигурност, която да гарантира безопасното преминаване на корабите през Ормузкия проток.

Хънт говори пред депутатите в парламента в Лондон, след като по-рано премиерът Тереза Мей събра на спешна среща комисията по сигурността Кобра заради задържания от Иран в петък британски кораб „Стена Имперо“.

"Новата мисия ще бъде съсредоточена върху свободното корабоплаване, като имаме предвид, че една пета от петрола, който се произвежда в света, една четвърт от произвеждания втечнен природен газ и стоки на стойност половин трилион долара минават през Ормузкия проток всяка година. Мисията няма да бъде част от политиката на Съединените щати за оказване на максимален натиск върху Иран, тъй като ние продължаване да настояваме за запазване на ядреното споразумение с Техеран", каза той.

Хънт посочи, че новата мисия може да включва придвижване с конвой и въоръжена защита на кораби, пътуващи под чужд флаг, но на борда им има британски граждани.

Министърът определи задържането като „пиратски действия“ и посочи, че според международните закони ирански представители нямат правото да се качват на британски танкер. Той обясни още, че Лондон ще поиска всички кораби под британски флаг, които трябва да преминат през протока, да подават предварително уведомление, така че да им бъде предоставена защита.

"Ако Иран продължи по този опасен път, те трябва да приемат, че цената ще бъде засилено военно присъствие на Запада по иранското крайбрежие", посочи външният министърът и добави, че Великобритания се опитва да намали напрежението в региона, но трябва да отговори на реалностите на настоящата ситуация.

Въпреки съществуващо напрежение Джереми Хънт подчерта, че Великобритания остава ангажирана с иранската ядрена сделка.

По-рано през деня Великобритания призова Иран да освободи незабавно танкера с британски флаг и неговия екипаж, описвайки задържането на кораба "Стена Имперо" (Stena Impero) в Ормузкия проток като незаконно.

В петък Иранската революционна гвардия завзе посредствен хеликоптерен десант кораба "Стена Имперо", като самият ход изглежда като отмъщение на британското задържане на ирански танкер край бреговете на Гибралтар преди две седмици.

"Корабът беше завладян под фалшиви и незаконни претенции и иранците трябва незабавно да освободят както танкера, така и неговия екипаж“, заяви пред репортери говорителят на премиера Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"Ние не търсим конфронтация с Иран, но е неприемливо и силно ескалиращо да се задържа кораб, който се занимава със законна дейност през международно признати корабни пътища", допълни той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21