Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

„Без прецедент! Иван Гешев е номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров!“ С това заглавие „24 часа“ съобщава общата за вестниците  водеща тема. В статията се обяснява, че заради атаките срещу него и семейството му, Гешев се е съгласил да бъде издигнат, въпреки предишната му заявка да не се включва.

В  „Дума“ коментарът е озаглавен : „Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров, Даниела Машева от ВСС прогнозира, че няма да има други кандидатури за главен прокурор“.

„Сега“ обобщава „Иван Гешев влиза в кална битка със себе си , а Прокурорската колегия предреши избора“

НАП спря 6 електронни услуги заради слабости в сигурността, информират  изданията. Не е ясно кога ще заработи приложението за проверка на изтеклите данни, а в интернет гръмна нов скандал- ЕГН-та, адреси и информация за спецполицаи, политици и свители по делото „Иванчева“ се разпространяват свободно в мрежата.

„Труд“  публикува как в хакерски форум се продават личните данни на 5 милиона българи, и че заради проверки няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници.

„Земя“ поставя акцент със заглавието „Забравете за евтино свинско“. Заради разпространението на африканска чума са умъртвени 17 хиляди прасета само в русенското село Николово. Снимки в социалните мрежи показаха как животните се покриват с пяна - метод, който стана известен при епидемията от птичи грип преди години и е спорно дали е хуманен, коментира изданието.

„Монитор“ съобщава „Свързани фирми помпат цената на тока на едро“. Работодателите вече са сигнализирали Комисията за защита на конкуренцията, а изданието уточнява ,че за година цената на енергията е надскочила границата от сто лева

„Телеграф“ разработва темата за тайната на осиновяването и решенията на съда да разреши на децата да узнаят кои са биологичните им родители. За три години са издадени само 14 разрешения, става ясно от публикацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е огненият фронт, а силният вятър разпространява пожара. Разраства се пожарът на полуостров..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, които поискаха да напуснат Ливан.  Правителственият "Еърбъс“ със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата изведе безопасно по въздух 89 души. Очаква се днес да се приберат над 60 българи.  Те ще бъдат посрещнати на..

публикувано на 01.10.24 в 17:25

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през първата половина на следваща година".  "Очакваме също скоро да има повече директни полети между..

публикувано на 01.10.24 в 17:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Иран е сдържан, за да не тласне района към широкомащабен конфликт

"Не вярвам "Хизбула" да бъде чак толкова отслабена, защото е невъзможно чрез въздушни удари да бъде тотално съкрушена, а Израел казва, че не желае пълномащабна операция",  коментира в интервю пред БНР д-р Мариян Карагьозов от Института по българистика при БАН. "Дори "Хизбула" да бъде отслабена, това ще доведе ли до мир в Близкия..

публикувано на 01.10.24 в 17:03

Рекорден прием на студенти във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

С рекорден прием на студенти започна 61-вата академична година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Близо 5000 са новоприетите студенти във Великотърновския университет. Ивайло Иванов и Виктор Трайчев са сред първокурсниците: "Специалност "Национална сигурност" съм. Заедно със семейството ми избирах да съм в тази..

публикувано на 01.10.24 в 16:59
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Много е вероятно да видим поредна гражданска война в Ливан

Много е вероятно да видим една поредна гражданска война в Ливан .  Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, и обясни: " В Ливан започна недоволство между граждани и политически партии срещу присъствието на "Хизбула". Те обвиняват "Хизбула", че всички страдания, които се причиняват на ливанския..

публикувано на 01.10.24 в 16:43

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис

След няколко отлагания по технически причини днес започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ до гръцкото пристанище Александруполис. Съоръжението ще осигурява диверсификация на доставките и енергийна сигурност за широкия регион на Балканите и Източна Европа, а капацитетът му е резервиран за 6 години напред. Българският..

публикувано на 01.10.24 в 16:14