Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработват пътни артерии и паркинги заради африканската чума по свинете

| обновено на 23.07.19 в 12:34
Екипи извършват дезинфекция по паркингите на АМ „Тракия”, в отсечката обхващаща областите Стара Загора, Сливен и Ямбол
Снимка: БГНЕС

Дезинфектират пътни артерии и ТИР-паркинги в област Перник заради усложнената епизоотична обстановка в страната. От миналата седмица се обработва автомагистрала "Струма", както и републиканските пътища Перник - Кюстендил и Перник - Стрезимировци. Всички участъци, както и 20-километровата отсечка от ГКПП "Стрезимировци" до трънското село Филиповци, ще продължат да бъдат обработвани поне до края на месец август.

Засилен е контролът и на ГКПП "Стрезимировци", където се правят щателни проверки за нелегален внос на хранителни продукти от месо. Моторните превозни средства се обработват автоматично чрез струйно впръскване на дезинфектант. Макар че в региона няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, темата не бива да се подценява, коментира областният управител Ирена Соколова.

Тя съобщи, че с цел по-широко запознаване и информираност на ловните дружинки в региона, предстои провеждането на серия от обучения с тях.

По паркингите на автомагистрала "Тракия" в отсечката между областите Стара Загора, Сливен и Ямбол започна дезинфекция срещу разпространението на болестта. Освен на магистралата, дезинфекция и почистване на контейнерите за боклук се извършва и на проходите Републикански и Шипка, както и на първокласните пътища в Старозагорска област, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова:

"Освен, че се извършва дезинфекция, тя се извършва интензивно. Изпразват се всички кубове, в които биват изхвърляни отпадъци, които също биха могли да бъдат потенциални заразни носители и това е мярка, наложена, за да извършим всичко, което е необходимо, за превенцията на заболяването, а не да се борим с последствията. Надявам се, че това ще е достатъчно, за да не се превърнем в поредното място, в което има такова огнище".

Областният управител на Стара Загора допълни, че вече са започнали срещи с кметовете на населени места във връзка с превантивните мерки срещу болеста, както и че утре ще се проведе среща с представители на всички институции, имащи отношение по превенцията на разпространяване на заболяването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Чавдар Филипов: Проблемът с африканската чума по свинете е социален и икономически

„Проблемът с африканската чума по свинете не е само ветеринарномедицински, а вече става социален и икономически. Когато говорим за мерки, всички възможни органи на местната власт, на няколко министерства са въвлечени и имат своите..

обновено на 23.07.19 в 08:53

Експерти от ЕК проверяват мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на мерките, които българските власти са предприели срещу разпространението на африканската чума по свинете. Над десет вече са районите, в които са установени огнища на заразата...

публикувано на 23.07.19 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06