Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Чавдар Филипов: Проблемът с африканската чума по свинете е социален и икономически

| обновено на 23.07.19 в 08:53
Снимка: БГНЕС

„Проблемът с африканската чума по свинете не е само ветеринарномедицински, а вече става социален и икономически. Когато говорим за мерки, всички възможни органи на местната власт, на няколко министерства са въвлечени и имат своите отговорности“. Това каза пред БНР доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет.

В предаването „Преди всички“ той призова:

„Когато има проблем, съмнения, хората не трябва сами да се опитват да се справят със ситуацията. Трябва по най-бързия начин да уведомят ветеринаря, кмета. Месото на животно, заразено от африканска чума, не е опасно за човека, да. Но ако месото е заразено и се сложи във фризера, вирусът се консервира. В един момент след това месото ще се приготви на храна, а ако има остатъци, те най-често ще се дадат на прасетата и така ще се задвижи нова верига“.

Доц. Филипов обяви, че БАБХ предприема необходимите мерки и методи за обезвреждане на трупове на свине според наличната ситуация към момента.

В предаването „Преди всички“ се включи и кметът на ломското село Комощица Росен Илиев:

„Хората в селото се притесняват. Започват да колят здрави прасета, въпреки че при нас все още няма чума. Трябваше да вземем превантивни мерки. Със съдействието на ветеринарните служби, по моя инициатива, беше предоставен препарат, през който да преминават колите на двата изхода на селото. Едва ли ще спрем вируса, но все пак това са някакви мерки. Препаратът обаче е скъп и кметството не разполага с бюджет за такива неща, за утре вече нямаме от него“.

Интервюто с доц. д-р Чавдар Филипов и с Росен Илиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Експерти от ЕК проверяват мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на мерките, които българските власти са предприели срещу разпространението на африканската чума по свинете. Над десет вече са районите, в които са установени огнища на заразата...

публикувано на 23.07.19 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която..

публикувано на 26.04.24 в 11:29