Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Дънчила ще се кандидатира за президент на Румъния

Виорика Дънчила
Снимка: БГНЕС

Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент през ноември, реши във вторник ръководството на Социалдемократическата партия в опит да се попречи на досегашния президент Клаус Йоханис да спечели втори мандат, предаде БГНЕС.

Кандидатурата ѝ все още трябва да бъде потвърдена по време на партиен конгрес, който ще се състои на 3 август, но след срещата Дънчила каза: „Изборната ситуация не е лесна за нас, но се доверявам на себе си и колегите си“.

55-годишната Дънчила преди е казвала, че не желае да се включва в надпреварата.

Но тя беше подложена на натиск от собствената си партия, особено след като беше избрана за партиен лидер.

Макар Социалдемократическата партия доминираше в румънската политика през последните три десетилетия, тя не успя да спечели президентството от 2000 г. насам.

Тази година партията бе разочарована от двойния удар през май.

Тя понесе сериозен шамар на вота за Европарламент - делът на гласовете за нея се понижи от 37% през 2014 г. на 23%, а нейният лидер Ливиу Драгня беше осъден за корупция.

Виорика Дънчила, бивш член на Европейския парламент, стана първата жена министър-председател на Румъния, след като през януари 2018 г. бе избрана за работа от Драгня.

Президентът Йоханис (60 г.), който е десноцентрист и гласовит критик на лявото правителство, вече обяви, че ще се бори за втори 5-годишен мандат на изборите на 10 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първото тримесечие 490 бащи са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. При  експлозията няма пострадали хора. Това потвърди директорът на предприятието Калин Димитров: "Производствена авария. Взети са всички мерки, които са необходими. Обезопасен е районът. Работи военна полиция. Опасност за населението няма. Ще бъде уточнено, ще получите..

публикувано на 31.07.24 в 15:06