Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето на сделката за Ф-16

| обновено на 24.07.19 в 16:31


Парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Срещу ветото гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти (ВМРО). След края на заседанието министър Красимир Каракачанов предупреди, че при евентуално вето на Закона за държавния бюджет и частта за индустриално сътрудничество към договора за изтребителите, е възможно цената на придобиването на самолетите да скочи:

"Ако това се случи, това означава, че договорът няма как да бъде изпълнен до края на юли. Може би означава, че ще нарушим сроковете на офертите и това означава да отидеме на други цени впоследствие. Нещо, което не смятам, че е изгодно за бюджета и за нашите данъкоплатци. Аз не вярвам той да има такъв ангажимент, дори не искам да си го помисля. Но, той е в правото си като държавен глава да налага вето на всякакви парламентарни решения. Дали ще се възползва и по другите решения на парламента, които минаха в същия ден, по индустриалното сътрудничество и промяната в бюджета, аз не мога да гадая".

„В България има консенсус за евроатлантическата ни ориентация, а при ратификация на вече подписан договор няма какво да се предлага между двете четения“, отговори на президента председателят на комисията по отбрана Константин Попов преди гласуването. Той призова за мъдрост и отговорност, за да има „договор, който гарантира сигурност за България“.

Преди вота от ДПС и част от ОП също посочиха, че са за договора, а от БСП оцениха аргументите на президента, като припомниха, че параметрите са били променени по време на процедурата, и заявиха подкрепата за ветото.

До 5 септември важи цената от 2,2 милиарда лева, предложена от САЩ, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни наскоро, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите.

Тази вечер в 18 ч. се очаква държавният глава Румен Радев да направи изявление, в което заради високата обществена значимост да аргументира пред медиите мотивите, с които вчера наложи вето върху ратификацията на договорите за придобиването на осемте изтребители Ф-16 Блок 70. "Хоризонт" ще предава пряко изявлението.

В мотивите си Радев посочва, че като държавен глава и върховен главнокомандващ не може да бъде безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия. Според него острите спорове в Народното събрание са показали, че не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие по параметрите на договорите, което определя като „изключително тревожно“. Президентът оспорва и „бързата писта“ на ратификация, като визира, че тя е направена в две четения в рамките на едно пленарно заседание. Поставя въпроса и за огромния финансов ресурс, и за рязкото повишаване на бюджетния дефицит.

„На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качеството му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване, обучение на личния състав“, посочва президентът.

Още преди да наложи ветото, Румен Радев зае позиция, че способностите на новите изтребители не трябва да бъдат орязвани:

„Става въпрос за огромния пакет от оборудване и услуги, които трябва да бъдат доставени заедно с този самолет, дори една малка част от този минимално необходим пакет да го няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може и да излети“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ветото на президента за Ф-16 – първи коментари

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от САЩ, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В  мотивите си  Радев посочва, че острите спорове в Народното..

обновено на 23.07.19 в 19:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът..

публикувано на 09.05.24 в 17:56

Откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо

Паметник, символ на мира, откриха край чепеларското село Забърдо в Деня на Европа, който честваме днес.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М,И,Р. С тях е завършен проектът, който носи послание за..

публикувано на 09.05.24 в 17:51
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По..

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Европа ще продължава да бъде вдъхновяващ проект

Европа ще продължава да бъде един вдъхновяващ проект и вярвам, че има европейски политици, които ще ни обединяват и вдъхновяват. С тази прогноза започна коментара си пред БНР в Деня на Европа проф. Анна Кръстева, преподавател в Нов български..

публикувано на 09.05.24 в 17:21

Как войната в Украйна повлия на отношението към 9-и май в Латвия?

Дълги години руската общност в Латвия празнуваше 9-и май пред Паметника на съветските войници в столицата Рига. За последен път Денят на победата беше отбелязан там през 2022 г.. Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. През май..

публикувано на 09.05.24 в 17:05
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти...

публикувано на 09.05.24 в 16:32