Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху отвореното финансиране на партиите

| обновено на 24.07.19 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев срещу безлимитното финансиране на политическите партии от бизнеса. За повторната актуализация на държавния бюджет гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ, "Атака" и "Воля", а против бяха 84 народни представители от БСП и ВМРО. 

Йордан Цонев изрази несъгласие с мотивите на държавния глава и припомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са пряко свързани с икономически интерес:

„По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу“.

Антон Кутев от БСП изрази мнение, че ДПС са против ветото, защото получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката между даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна:

„Но е против основите в държавата, в която живеем, и против народа, който по някакъв начин този човек от вашата партия управлява, защото той има много повече влияние върху съвременна България от министър-председателя“.

От патриотите се разделиха в позициите. От НФСБ заявиха, че без допълнително финансиране се обричат малките партии.

От ВМРО се обявиха против смяната на финансиране на партиите.

Менда Стоянова от ГЕРБ категорично заяви, че с публичността на даренията, ще е прозрачно кой коя политическа партия финансира.

По време на дискусиите БСП обявиха, че напълно подкрепят мотивите на президента и ще подкрепят ветото.

Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите:

„На практика се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в онези тъмни мутренски времена, в които имаше държава в държавата. Защото тук старата поговорка ще е напълно в сила – който плаща, той поръчва музиката“.

Тома Биков от ГЕРБ напълно отхвърли мотивите на президента и ги окачестви като лицемерни: 

„Президентът казва, че 1 лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия и то най-вече за по малките партии и партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители като правят това по прозрачен начин“. 

Парламентарната комисия по отбрана заседава извънредно заради ветото на държавния глава върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Мотивите за налагането му президентът Румен Радев ще обяви в изявление, което програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко от 18 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху първата актуализация на бюджета

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от първата актуализация на бюджета, с което се разрешава на фирми да правят без лимити дарения на политическите партии. В подкрепа на ветото гласуваха единствено..

обновено на 18.07.19 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си..

публикувано на 21.07.24 в 19:40

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица..

публикувано на 21.07.24 в 18:31
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и..

публикувано на 21.07.24 в 17:59