Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-засегнати от хакерската атака срещу НАП са 189 души

| обновено на 24.07.19 в 18:30
Снимка: Георги Корнейков, БНР

189 души са най-силно засегнатите от изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите, съобщи за "Хоризонт" говорителят ѝ Росен Бъчваров. Всички останали близо 4 милиона граждани няма необходимост да подменят документите си за самоличност, уверяват от приходната агенция. Очаква се скоро да бъде публикувано приложението, в което всеки от нас ще може да провери дали и неговите данни са изтекли. 

От приходната агенция излязоха със съвети към гражданите, сред които са промяна на паролите на имейлите и на персоналния идентификационен код, издаван от данъчните. След среща с асоциациите на банките, на компаниите за бързи кредити и лизинги, е получено уверение, че те ще работят с повишено внимание при обслужването на клиенти, допълни говорителят на данъчните Росен Бъчваров: 

"Рисковете не са много по-големи, отколкото са били преди".

От Нотариалната камара също са уверили, че рискът от кражба на имот или прехвърляне на предприятие с множество дългове е нищожен. Смяна на документите за самоличност не е необходима с изключение на най-пострадалите:

"189 души, за които са изтекли лични данни, освен имена, адреси и ЕГН, но и номерата на личните им карти, валидността им и кога и къде са издадени, което по един недвусмислен начин ги идентифицира", допълни Бъчваров.

Повечето от тях вече са уведомени чрез имейл или обаждане от данъчните. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, допълват от Агенцията. За всички останали скоро ще бъде публикувано приложение за проверка:

"В онлайн услугата се въвеждат ЕГН и данни за мобилен номер и под формата на есемес се получава кратък отговор има или няма изтекли лични данни за конкретното ЕГН", каза още говорителят на НАП.

На по-късен етап при повторна проверка ще се съобщава и какви данни са изтекли, но все още данъчните сверяват публикуваната в интернет информация с реалните масиви. 

След хакерската атака в Националната агенция за приходите най-много информация е разкрита за 189 души. От ведомството допълват, че няма необходимост близо 4-те милиона българи, чиито лични данни са изтекли противозаконно, да сменят личните си карти.

В момента в Агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Комисията за личните данни започва проверка на НАП заради хакерската атака

Екип от Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите заради хакерската атака там.  20 млн. евро може да е глобата за НАП заради хакерската атака след току-що започналата проверка, която ще..

обновено на 22.07.19 в 15:04

Прокуратурата: Има обосновано предположение, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака срещу НАП

Според номинирания за главен прокурор Иван Гешев целта на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите е политическа. В интервю за БНТ заместникът на Сотир Цацаров нарече единствения обвиняем - Кристиян Бойков „маша“ и обяви,..

публикувано на 23.07.19 в 09:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия",..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на..

публикувано на 05.10.24 в 18:02