Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наполовина е паднал броят на децата извън образователната система в Добричко

Броят на децата, които не са обхванати от образователната система в област Добрич, са намалели наполовина. Това стана ясно на проведеното днес работно заседание на Областния координационен център, в който участие взеха представители на 11 институции.

Благодарение на едногодишната съвместна работа на институциите по Механизма за обхващане и включване в образователната система на деца и ученици, броят на отпадналите деца е намалял наполовина. По думите на Петър Петров от Регионалното управление по образование в списъците на училищата са били изчистени и имената на т.нар. „мъртви души“. Основните причини за отпадането на учениците са социално-икономически, етно-културни, миграция на населението и неграмотност сред родителите. В област Добрич децата със специални образователни потребности са 600, като 180 от тях се обучават в специализираните центрове, а всички останали в масовите училища. Основен проблем в областта продължава да е липсата на логопеди и психолози в детските градини. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции...

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно и също мнение за предстоящите парламентарни избори, че „трябва да се гласува“, ако искаме да..

публикувано на 05.08.24 в 08:25
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата.  Добруджа, известна като житницата на България, където полята..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на американския Национален център по ураганите (НЦУ). Ураганът се намира на около 160..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат проведени в резиденцията на Харис във Вашингтон, преди окончателното ѝ решение за..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети. Над 100..

публикувано на 05.08.24 в 07:35