Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Модернизацията на ВВС не може да е за сметка на интересите на българските граждани

| обновено на 24.07.19 в 19:00
В специално изявление за медиите президентът Румен Радев направи допълнителни разяснения относно мотивите за налагане на вето върху Закона за ратифициране на договорите за покупката на самолетите Ф-16
Снимка: БГНЕС

Президента Румен Радев поиска при разглеждането в Народното събрание на наложеното от него вето върху договорите за придобиване на изтребителите Ф-16 българските граждани да научат за поетите от правителството задължения. Държавният глава смята, че има скрити такива, като е орязан основният пакет, свързан с въоръжение, оборудване, обучение, при който самолетът остава с ограничени способности. 

Държавният глава направи специално изявление по темата. В изявлението си президентът подчерта:

"Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16 – дългоочаквана и необходима стъпка за модернизацията на българските военновъздушни сили и отбранителните способности на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството, и суверенитета на България".

"Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. Не някой друг, а българското общество определят тяхната легитимност".

Според Радев е необходима повече информация как са защитени националните интереси по отношение на цената на самолетите:

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги; Неустойки на неизпълнение".

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвлича за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това - разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставя под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности", каза президентът. 

"При колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност - Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета; Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява; Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура; Кога ще закупим следващите 8 самолета; Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност; Кога, как и колко ще платим за всичко това?".

"Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизацията на Българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили, без която проектът за изтребителя става несъстоятелен". 

"Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка, тук, в България, без които ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява", попита президентът.

По-рано днес парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Срещу ветото гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и ВМРО от Обединени патриоти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се определя от експерти като нетипично.  Очаква се удар на Иран срещу Израел в отговор на убийствата на висши..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Дата на въвеждане на еврото в у нас е датата, определена в Решение на Съвета на..

публикувано на 07.08.24 в 19:55