Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен интернет в ключови части от Сапарева баня по европейска програма

Качествен безплатен интернет е пуснат за центарлана част на Сапарева баня и при известния 103-градусов минерален Гейзер, най-атрактивното място на курортния  град. Това каза кметът на общината Калин Гелев. Наскоро общината получи ваучер за  15 000 евро по инициативата WIFI4EU, връчен и от еврокомисаря Мария Габриел. 

На трите обекта са монтирани по 3 рутера - точки, които осигуряват добро покритие за ползване на интернет от жителите на града и стотиците ежедневни гости на курорта, каза кметът Калин Гелев. Общината е помислила и за трите съставни села - Ресилово, Овчарци и Сапарева, където ще бъде добавен по още един рутер.

Засега обаче не може да се осигури добро покритие за курорта Паничище и в района на Седемте рилски езера. Причината са склоновете и падините на планината, каза Гелев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

Патриарх Даниил отслужи заупокойна света литургия за шест месеца от кончината на патриарх Неофит. В словото си той отбеляза, че Неофит, във времето на разкола на църквата ни, когато е бил главен секретар на Светия синод, е допринесъл за преодоляването на разделението. Заупокойната литургия беше отслужена в митрополитския катедрален храм..

публикувано на 07.09.24 в 14:00

Радев: ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев очаква Централната избирателна Комисия да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. Той подчерта, че ЦИК трябва да бъде подпомагана от правителството и  всички институции в държавата. Според държавния глава в тази предизборна кампания обществото очаква от партиите да заемат позиция по истински..

публикувано на 07.09.24 в 13:51
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: В РСМ искат да поставят Комисията под строг политически контрол

Съвместната комисия по историческите въпроси между България РС Македония е изправена пред неизвестност, защото следващото заседание трябва да е на 19 и 20 септември, но вестите от Скопие са, че правителството още не е взело решение за състава на комисията.  Това съобщи председателят на Комисията проф. Ангел Димитров в интервю пред БНР...

публикувано на 07.09.24 в 13:50