Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обединени патриоти": Правителство на малцинството е вариант, ако "Атака" снеме подкрепата си за ГЕРБ

| обновено на 26.07.19 в 14:22
Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Правителство на малцинството е вариант, ако "Атака" снеме подкрепата си за ГЕРБ и не преподпише коалиционното си споразумение с водещата управляваща партия. Това стана ясно от думите на съпредседателите на парламентарната група "Обединени патриоти" Валентин Касабов и Искрен Веселинов, които коментираха пред журналисти в парламента вчерашното решение на Националния фронт за спасение на България и ВМРО да изключат "Атака" от малката коалиция и бъдещето на управляващата коалиция.

"Коалиция "Обединени патриоти" съществува. Ангажименти за управление на страната продължават да бъдат и наши ангажименти. Няма причина да съгласуваме вътрешнокоалиционните си отношения с г-н Борисов. На практика това не е промяна на управленската формула. Продължава управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Имало е и правителство на малцинството, нали така", каза Искрен Веселинов.

"Още повече, че той може да продължи, в смисъл "Атака" да си направи един допълнителен договор и да продължат с голямата коалиция с ГЕРБ. Не сме женени като за парното. Няма вечно. Значи развод, нормално, 20 човека казаха "Не ги искаме", и край, няма драма", добави Валентин Касабов.

Ако "Атака" официално спре да подкрепя правителството, ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма да имат мнозинство в Народното събрание и ще имат само 115 народни представители.

След решението на парламентарната група "Обединени патриоти" да изключат депутатите от квотата на "Атака" Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, останалите 4-ма (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) могат да останат гражданска квота в редиците на групата, потвърдиха и днес съпредседателите на патриотите. Валентин Касабов обясни:

"Те имат избор, тъй като ние имаме добри взаимоотношения с тях, може да останат и да се присъединят към нас, но това е тяхно решение. От тук нататък питате какво ще се случи, най-вероятно поредният сценарий с много неприятен край, ще има викане, крякане".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова изрази очакване патриотичните партии в управляващата коалиция да спазват управленското коалиционно споразумение: 

"С политическа партия ГЕРБ имаме един принцип – да не се месим във вътрешните работи на други партии. Няма данни за преформатиране. Аз смятам, че ако има някакви проблеми, би следвало те да се решат в Коалиционния съвет. Аз разчитам, че всички са достатъчно отговорни да се придържат към коалиционното ни споразумение за управление, което е все още факт".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров (на снимката), както и Десислав Чуколов и Павел Шопов са изключени от парламентарната група „Обединени патриоти“.

ВМРО и НФСБ изключиха „Атака” от коалицията „Обединени патриоти“

Коалицията „Обединени патриоти“ вече не включва партия „Атака“. Лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, обявиха, че решението на коалиционния съвет в отсъствието на Волен Сидеров и съпартийците му е било единодушно...

обновено на 25.07.19 в 20:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" Исмаил Хания беше погребан в Катар.  На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през..

публикувано на 02.08.24 в 17:41

МВР разпитва едно лице във връзка с пожара над село Сенокос

Има лице, което е разпитвано в областната дирекция на МВР Благоевград във връзка с пожара над село Сенокос, община Симитли, при който изгоряха една къща и три плевни. На брифинг областният управител на област Благоевград Георги Динев потвърди..

публикувано на 02.08.24 в 17:20

Димитър Благоев и "Трио плюс" с джаз концерт в Кино Кабана

Композиторът и китарист Димитър Благоев ще изнесе джаз концерт с неговото "Трио плюс" в Кино Кабана. Музикалното събитие е в програмата на Софийските джаз дни.  Самият Благоев сподели, че за авторската си творба се е вдъхновил от Родопите...

публикувано на 02.08.24 в 16:46

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност с лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за..

публикувано на 02.08.24 в 16:32

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им..

публикувано на 02.08.24 в 16:15
Костадин Костадинов

"Възраждане" няма да застане зад правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -   без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно..

публикувано на 02.08.24 в 16:10