Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пернишкото село Расник пие вода от водоноски

Снимка: БГНЕС

Жителите на пернишкото село Расник пият вода от водоноски, съобщиха от ВиК Перник.

Интензивните дъждове подминаха региона, през зимата също нямаше достатъчно сняг и това създаде проблемите с водоснабдяването в населените места, които са на местни водоизточници, каза управителят на ВиК Перник Иван Витанов.

Засега най-тежко е положението в село Расник. Снощи там са откарани две водоноски. Дружеството е направило предложения за въвеждане на воден режим и в пернишкото село Драгичево и в село Слаковци, община Брезник.

Няма опасност от воден режим за селищата, които се водоснабдяват от язовир „Студена“. От ВиК призоваха жителите на област Перник да ограничат разхищението на вода.

Въпреки кметските заповеди по общини и въпреки многократните предупреждения, хората по селата продължават масово да поливат градините си с питейна вода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следят района между Златосел и Свежен, за да не се допусне разпалване на тлеещи огнища

След като пожарът във вилната зона между брезовските села Златосел и Свежен беше овладян, днес обстановката в района е спокойна. Пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местни хора дежурят в района, за да не се допусне ново разпалване тлеещите огнища. Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли..

публикувано на 13.08.24 в 12:30

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности в Бургас

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности по ВиК-а мрежата в Бургас. Информация за изтичане на газ в района на централния пазар "Краснодар" е получена на телефон 112. От Община Бургас информират, че  "Овергаз" незабавно са спрели газоподаването в централната градска част. Няма обгазени и пострадали хора. По данни на бургаската..

публикувано на 13.08.24 в 12:22
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Продължава борбата с огъня в Атика, европейски страни се притекоха на помощ

Гръцките пожарникари продължават борбата с огъня в област Атика, като на места е частично овладян.  В помощ са и сили от няколко европейски страни. Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина Част  от огнищата, които горяха тази нощ са овладени, съобщиха пожарникарите. Остава обаче много голям риск от ново разпалване от силния..

публикувано на 13.08.24 в 12:18

Безплатни профилактични прегледи при съдов хирург в УМБАЛ "Св. Екатерина"

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Св. Екатерина" организира безплатни профилактични прегледи за пациенти с периферни артериални заболявания на долните крайници. Прегледите вече започнаха и ще продължат до края на месеца. Желаещите да се прегледат по време на тази кампания могат да го направят всеки ден от 10 до 12 часа след..

публикувано на 13.08.24 в 11:53

Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз"

От европейската прокуратура разследват "Булгартрансгаз", потвърдиха за БНР от МВР. Рано тази сутрин полицията е осигурила достъп до газовия оператор. От Булгартрансгаз няма официална информация с какво е свързана проверката на европрокуратурата. Европрокуратурата разследва проекти, които се осъществяват с европейско финансиране...

публикувано на 13.08.24 в 11:52

Училищният закон и ЛГБТ... А сега накъде?

Неправителствени организации внесоха вчера следобед в президентството искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху приетите миналата седмица промени в Закона за предучилищното и училищното образование . С тях се дава определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна "пропаганда" сред деца в детски градини и..

публикувано на 13.08.24 в 11:23
Александър Бередин

Местят без предупреждение украински бежанци от Банкя на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преселени от град Банкя в курорта "Свети Константин и Елена".   Там обаче ще са доста по-отдалечени от медицинските грижи и училището.  Това разказа пред БНР руснакът Александър Бередин, който помага на украинските бежанци у нас. "Пет от тях са възраст над 75 години и..

публикувано на 13.08.24 в 11:20