Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Сега най-важно е да се минимизират рисковете от злоупотреба с изтеклите лични данни

Снимка: nato.int

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че от Националната агенция по приходите вече са се свързали със засегнати при кибератаката над 180 души. Според него най-важното в момента е да се вземат мерки срещу ново посегателство:

"В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна. Идентифициран е обемът лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. От Националната агенция по приходите са се свързали с тях, дават се съвети и се оказва какво е необходимо да се направи", каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод кибератаката. 

Според него най-важното в момента е да се вземат такива мерки, че да не се повтори инцидентът: 

"По принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 или 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки. Пробивът, който е станал, той е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните. Това означава наистина катастрофа. Тежък инцидент е някой да унищожи данните, да ги няма. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни. Ние трябва да ги защитим тези регистри. България дава много малко пари за киберсигурност. Разходите на година са около 5 милиона, което е нищо".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НАП оповестява телефон за българите в чужбина, за да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака

До края на деня ще бъде обявен телефонният номер, на който хората в чужбина, които не притежават български мобилен телефон, могат да направят справка, обяви говорителят на данъчните Росен Бъчваров. И от България понякога хората срещат трудности,..

обновено на 26.07.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следят района между Златосел и Свежен, за да не се допусне разпалване на тлеещи огнища

След като пожарът във вилната зона между брезовските села Златосел и Свежен беше овладян, днес обстановката в района е спокойна. Пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местни хора дежурят в района, за да не се допусне ново разпалване..

публикувано на 13.08.24 в 12:30

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности в Бургас

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности по ВиК-а мрежата в Бургас. Информация за изтичане на газ в района на централния пазар "Краснодар" е получена на телефон 112. От Община Бургас информират, че  "Овергаз" незабавно са спрели..

публикувано на 13.08.24 в 12:22
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Продължава борбата с огъня в Атика, европейски страни се притекоха на помощ

Гръцките пожарникари продължават борбата с огъня в област Атика, като на места е частично овладян.  В помощ са и сили от няколко европейски страни. Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина Част  от огнищата, които горяха тази нощ..

публикувано на 13.08.24 в 12:18

Безплатни профилактични прегледи при съдов хирург в УМБАЛ "Св. Екатерина"

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Св. Екатерина" организира безплатни профилактични прегледи за пациенти с периферни артериални заболявания на долните крайници. Прегледите вече започнаха и ще продължат до края на месеца...

публикувано на 13.08.24 в 11:53

Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз"

От европейската прокуратура разследват "Булгартрансгаз", потвърдиха за БНР от МВР. Рано тази сутрин полицията е осигурила достъп до газовия оператор. От Булгартрансгаз няма официална информация с какво е свързана проверката на европрокуратурата...

публикувано на 13.08.24 в 11:52

Училищният закон и ЛГБТ... А сега накъде?

Неправителствени организации внесоха вчера следобед в президентството искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху приетите миналата седмица промени в Закона за предучилищното и училищното образование . С тях се дава определение на..

публикувано на 13.08.24 в 11:23
Александър Бередин

Местят без предупреждение украински бежанци от Банкя на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преселени от град Банкя в курорта "Свети Константин и Елена".   Там обаче ще са доста по-отдалечени от медицинските грижи и училището.  Това разказа пред БНР руснакът..

публикувано на 13.08.24 в 11:20