Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Файненшъл таймс“: Кристалина Георгиева е сред тримата фаворити за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз съкрати броя на обсъжданите кандидатури за управляващ директор на МВФ до Йерун Дейселблум, Кристалина Георгиева и Оли Рен, съобщи „Файненшъл таймс“.

В петък френското финансово министерство, което води преговорите в Евросъюза за наследник на Кристин Лагард, определи списък от 5-ма кандидати за поста, но не успя да постигне консенсус.

От петимата сега са отпаднали Мариу Сентену -  настоящ председател на еврогрупата, и испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария Надя, пише „Файненшъл таймс“, позовавайки се на висш представител, запознат с преговорите.

Останали са кандидатурите на бившия шеф на еврогрупата Йерун Дейселблум, за когото се знае, че има подкрепата на северните членки на ЕС. Оли Рен, който е шеф на Финландската централна банка и бивш еврокомисар по икономиката, има профил, подобен на Дейселблум и вероятно също ще има подкрепата на северните страни.

Липсата на кандидат от Южна Европа сред тримата фаворити означава, че двамата вероятно няма да бъдат блокирани от страни като Испания, Италия или Португалия.

Трета в списъка с кандидати е българката Кристалина Георгиева (65 г.), която сега е главен изпълнителен директор на Световната банка и която има подкрепата на Франция, но кандидатурата ѝ изисква промяна в правилата на МВФ, според които шефът на фонда не трябва да надвишава 65-годишна възраст.

В петък МВР обяви, че процесът по избор на ръководител започва на 29 юли, последният ден за подаване на кандидатури е 6 септември, а новият шеф на фонда ще стане ясен на 4 октомври.

По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка - от американец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00