Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етиопия постави рекорд за най-много засадени дървета за един ден

Снимка: Светослав Цветанов

Етиопия постави нов рекорд за най-много засадени за ден дървета - над 200 милиона, подобрявайки досегашното постижение на Индия, съобщават ТАСС и Би Би Си. Целта на мащабния проект е борбата с обезлесяването и климатичните промени в предразположената към суша Етиопия. 

По данни на ООН горските територии в страната са намалели от 35 процента в началото на 20-и век до четири процента около началото на 21-ви. За да разреши проблема, правителството на Етиопия планира в страната да бъдат засадени общо четири милиарда дървета.

Досегашният световен рекорд принадлежеше на Индия, където през 2016 г. 800 000 доброволци помогнаха за засаждането на 50 милиона дървета за ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 л дъжд на кв. м в Царево

100 литра дъжд на  кв.метър от тази нощ е причинил локални щети в община Царево. 60 сантиметра вода има в хотелски комплекс "Нестинарка“, най-пострадалият при голямото наводнение отпреди година.  Курортното селище Синеморец и коплексът "Нестинарка" са двете места, на които има проблеми. В хотелския комплекс се е наводнил паркингът - каза Марин Киров:..

публикувано на 02.09.24 в 12:13
Председателката на

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата коалиция на Шолц

Първата изборна победа на крайнодясна партия в Германия разклати управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Въпреки че "Алтернатива за Германия" спечели регионални избори, за управляващи и опозиция е ясно, че вотът в източногерманската провинция Тюрингия е наказателен срещу правителството в Берлин.  С 33 процента спечели..

публикувано на 02.09.24 в 12:09

Обща стачка в Израел, обвиняват Нетаняху, че не прави достатъчно за заложниците

Обща стачка се провежда в Израел заради убийството на заложници в Ивицата Газа. Десетки хиляди протестираха снощи срещу неспособността на правителството да осигури освобождаване на заложниците, държани от "Хамас". "Хистадрут" - един от най-мощните синдикати в страната - обяви еднодневна стачка. Лидерът му Арнон Бар-Давид обвини премиера Бенямин..

публикувано на 02.09.24 в 11:53
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова сменя Соня Момчилова в СЕМ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии. В съобщението от прессекретариата на държавния глава се посочва, че тя е сред утвърдените журналисти международници в България. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите. Къдринка Къдринова сменя в..

публикувано на 02.09.24 в 11:50

Защо леви и десни популисти печелят регионалните избори в Източна Германия?

На регионалните избори в Тюрингия и в съседна Саксония за "Алтернатива за Германия" гласуваха една трета от избирателите. Заедно с най-новата партия в Германия - левия "Съюз Сара Вагенкнехт", партиите в двата края на политическия спектър събират близо половината гласове на общо около петте милиона избиратели. Защо популистите – леви и десни –..

публикувано на 02.09.24 в 11:49

ЦИК заседава на закрито заседание без председателката

Централната избирателна комисия се събра извънредно, за да обсъди създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври. Заседанието на комисията е закрито и не се излъчва он-лайн. ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете..

публикувано на 02.09.24 в 11:42
Символ на борбата срещу спин

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност. Дейността на кабинета е финансирана по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани..

публикувано на 02.09.24 в 11:05