Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу презастрояването в столичния район „Младост“

| обновено на 30.07.19 в 22:03
Жителите на "Младост" излязоха на трети протест в защита на зелените площи
Снимка: БГНЕС, архив

Жителите на столичния квартал „Младост 4“ излязоха на тази вечер протест срещу презастрояването в района.

Протестиращите настояват за спиране на строежите в междублоковите пространства и запазването на останалите зелени площи в квартала.

„Не може така да продължава повече… Този град се пръска по шевовете, няма инфраструктура, която да поеме всичко това. Желанието за свръхпечалби или пране на пари… това минава всякакви граници“, заяви демонстрант.

„Това цялото беше една голяма поляна. Децата играеха там. А няма площадки по Младостите. Сега заградиха и тази останала част, ние няма къде да се разминаваме. То не е само в „Младост 4“, в „Младост 3“ кислород няма, в „Младост 1“ е абсолютно по същия начин“, каза протестираща жена.

На протеста дойде и кметът на район „Младост“ Румен Русев, който се срещна с недоволните граждани и обеща:

„За да започне строителството, трябва да бъде издадена строителна площадка. Аз ви обещавам, че няма да бъде издадена тази строителна площадка.“

Протестът бе подкрепен и от омбудсманът Мая Манолова.

„Търпението на хората е на изчерпване. Ясно е, че има частни собственици на тези терени. Но също така е ясно, че няма как да се строи“, каза тя.

Манолова се обяви за ревизия на начина, по който е допуснато придобиването на собственост върху градинки и междублокови пространства.

За втори път този месец има протест срещу презастрояването в четвърта част от комплекса. В писмо до медиите жителите информират, че докато са подавали поредната жалба срещу застрояването на парцел, вече били оградени нови два парцела.

Георги Вълканов от протестиращите сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

"От началото на година сме изпратили жалба до кмета на София, до главния архитект на София, единствено сме получили отговор от омбудсмана Мая Манолова. Искаме да се преразгледа този градоустройствен план, защото, действително има частни имоти, които са частни, но как са добити и така нататък трябва да се преразгледа. Те сега, в момента, заграждат с ограда, с тел, с мрежи и предстои едно строителство, за което имат разрешение от Столична община, защото нашата Община – лично съм ходил, казват: "От нас нищо не зависи, от Столична община зависи". Около обектите на големите вериги е препълнено, Общината не е направила нито един тротоар, нито един знак "стоп". Там се спира кой както намери – в градинки, в зелени площи и т.н. Частните имоти, на практика, ги изчистиха до дъно и прилича на лунен пейзаж, а децата нямат нито една градинка, нито една пейка, нито един тротоар…".

Временно изпълняващият длъжността районен кмет на "Младост" Румен Русев подчерта, че разрешението за строеж до бл. 475 е издадено на 25 юни тази година от главния архитект на София Здравко Здравков:

"От Общината ("Младост") зависи това, че трябва да го обяви. Обявлението на разрешението за строеж е направено вчера. След две седмици това разрешение за строеж ще влезе в сила. Ще се строи един блок с три тела – едното тяло е 6-етажно, едното е четириетажно, едното е едноетажно. Застроената площ на тези три тела е 317 кв.м. Като архитект, няма да се съглася, че има страшни строежи“.  

Трябва да се преработи Общият устройствен план на София, защото са настъпили съществени промени в обществените и икономическите условия на града, смята Русев, който обеща да отиде на протеста довечера и да обясни на хората какво ще се случи:

"Всички бързоразвиващи се държави в момента строят много. Това, че в 7000-8000 декара, какъвто е „Младост“, има един строеж, който ще има разгъната застроена площ 2378 кв. м – това са около 15 апартамента, не е никак страшно. Спазени са всички отстояния. Отстоянията до съседната сграда са точно такива, каквито са между блок 475 и 473. Спазени са всички условия и всички норми на ЗУТ“.

Вълканов обаче не беше удовлетворен от отговора и изтъкна, че собствениците на терена, където ще се строи, са заявили пред него, че са съгласни да бъдат обезщетени:

"Тука не може да се разминеш с количка, няма един тротоар, а той ми говори за законно положение. Този закон или го променете, или променете целия Градоустройствен план. Аз като дойдох да живея тук преди 30 години, нямаше нищо подобно – напротив, трябваше да има градинки. Аз не съм гласувал за него, гласувал съм за хора, които да защитават моите интереси. Той не защитава моите интереси".

Русев обаче нарече предложението за промяна "правен нихилизъм":

"Събират се едни 15-20 или 30 човека и могат да променят закона. Това няма как да стане".

Кметът изтъкна, че евентуално обезщетение на собствениците е възможно, но не може да стане веднага.

Интервютата на Лора Търколева с Георги Вълканов и Румен Русев за предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард „Шипченски проход в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32

Служител на ДГС - Сандански е задържан, докато поливал нивата си с канабис

Служител на Държавното горско стопанство в Сандански е задържан в ареста за 72 часа, след като беше заловен от полицията да полива нивата си с канабис. Прокуратурата започна разследване по случая.  40- годишният стражар от горското стопанство в Сандански Николай Колев беше задържан при акция на ГДБОП срещу производството и съхранението на..

публикувано на 21.08.24 в 18:22
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и невинни жертви и бъдещето да е изпълнено със споделена надежда, каквато са изпитали хората за няколко..

публикувано на 21.08.24 в 17:54
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55