Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Божанков: Управляващите внесоха конспирация в случая с кибератаката срещу НАП

Явор Божанков, депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

„Случаят с хакерската атака срещу Приходната агенция не обрасна с конспиративност от само себе си – това се случи благодарение на действията на управляващите до момента. Още в първия ден след пробива зам.-министърът на вътрешните работи обвини чужда държава и дори изложи мотив – покупката на нови бойни самолети“. Това заяви пред БНР Явор Божанков от БСП, който е член на временната анкетна комисия, която проучва фактите около теча на информация от масивите на НАП.

„По-късно обвиниха 20-годишния хакер, след това се появи и политически сценарий – че политическа сила стои зад тази атака, а след това се появиха и други мотиви, като накрая се стигна до тезата за кибертероризъм“, припомни депутатът в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт.

„Този случай заради неясните разнопосочни сигнали, които властта изпраща, абсолютно несъстоятелни тези от самото начало, обърка хората и внесе допълнителна несигурност“, подчерта той.

Според Божанков анкетната комисия ще има трудната ситуация в една ситуация на абсолютно неспокойствие с основание от страна на гражданите да внесе спокойствие и яснота и да даде отговори на много въпроси.

В същото време той изрази опасения, че в хода на разследването на кибератаката към това престъпление може да бъдат „пришити хора и да станат обект на репресия“, като припомни, че към конспиративните теории се появи определена „разследваща медия“.

Той отбеляза още, че изказването на шефката на НАП Галя Димитрова, че е взела „тежко решение да не прекрати отпуската си му е прозвучало като майтап“.

„До последно се надявах, че това е фалшива новина или някаква шега. Явно такова е отношението на част от администрацията към толкова важна тема“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Галя Димитрова

Шефът на НАП застава пред временната комисия по случая с хакерската атака

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова ще бъде изслушана във временната парламентарна комисия. Това ще бъде и първото заседание на комисията, която беше сформирана за разследване на хакерската атака в масивите..

публикувано на 31.07.19 в 07:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия",..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната..

публикувано на 05.10.24 в 17:43

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е..

публикувано на 05.10.24 в 17:17
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се..

публикувано на 05.10.24 в 16:45