Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предложи президентът да освободи шефа на "Военна информация"

Началникът на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов (вдясно) и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред комисията по отбрана на НС през юни 2018 г.
Снимка: Добромир Видев

Правителството предложи президентът да освободи бригаден генерал Пламен Ангелов от длъжността "Директор на служба "Военна информация". Предложението идва на фона на скандала с неупражнен контрол при издаване на нерегламентиран достъп до тайни на НАТО и ЕС. 

В началото на месеца Военноокръжната прокуратура обяви, че бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов не са контролирали издаването на 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ на НАТО и ЕС. Проверяват се и сигнали за финансови нарушения и на Закона за обществените поръчки. Бригаден генерал Пламен Ангелов беше с ограничен достъпа до класифицирана информация и подаде рапорт за напускане преди повече от 10 дни. От МО успокоиха, че няма теч на класифицирана информация. 

Междувременно мнозинството върна старата възможност ръководител на служба "Военна информация“ да и цивилно лице. По думите на военния министър Красимир Каракачанов обаче, след като бъде издаден президентски указ за освобождаване, Пламен Ангелов ще работи в Министерство на отбраната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Танцова група Фолкпалитра

За магията на народните танци в една от най-посещаваните любителски групи в столицата

В Нощен Хоризонт специални гости са Зоя Григорова - ръководител на любителска танцова група Фолкпалитра и на фотографът Асен Великов.  С усмивка, търпение и много обич тя ръководи една от най-посещаваните групи за народни танци в столицата, с  всяка танцова стъпка Григорова приближава танцуващите до магията да се чувстват свързани със своите корени..

публикувано на 08.08.24 в 14:37
Тейлър Суифт

Младежът, планирал нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ

19-годишен австриец, заподозрян в терористична дейност, е предприел конкретни стъпки за планиране на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, а при претърсването на жилището му са открити химически вещества, предаде Франс прес като цитира генералния директор по обществена сигурност на Австрия Франц Руф.  Заплахата, довела до отмяна на концерти на..

публикувано на 08.08.24 в 14:31
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев: МВР залага камери-капани на места, където няма предпоставки за произшествие

Пътищата ни продължават да бъдат същите като състояние, отпреди 4 – 5 години, контролът е същият, обучението и образованието на шофьорите е същото. Трафикът в летните месеци е засилен. Ние живеем във фалшива реалност. Това предупреди бившият шеф на КАТ –София, сега в неправителствения Институт по пътна безопасност и експерт по пътна..

публикувано на 08.08.24 в 14:31
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:24
Игор Марковски

Игор Марковски: В парламента няма средно и високо ниво, има само ниско

В парламента ни няма никакво средно и високо ниво, има само ниско. Чудя се понякога това зло ли е или добро. И в крайна сметка какво сме избрали, дали ези или тура, никой не знае. Това коментира продуцентът на „Пеещи артисти“ Игор Марковски в интервю пред БНР. В ефира на БНР премиерно прозвуча и новата песен от проекта – „Ези--тура“,..

публикувано на 08.08.24 в 14:13

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско ще зарадва слушателите тази вечер. Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград, ще бъде водещ на предавенето.  Заедно с нея надникваме зад сцената на Банско джаз фест. "Няма да пренебрегнем най-мащабното културно събитие в България, а може би и на Балканите през лятото.  Ще..

публикувано на 08.08.24 в 14:10

Близо 10 дка иглолистна гора изгоряха край с. Барутин

Близо 10 дка. иглолистна гора е унищожена при пожар край доспатското село Барутин. Два испански самолета се включиха в гасенето на пожара с вода от яз. "Доспат", съобщиха от кметството в Барутин. Два противопожарни екипа от Доспат и Девин, служители на Държавното горско стопанство и много доброволци са участвали в гасенето на пожара тази нощ..

публикувано на 08.08.24 в 13:49