Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия напуснаха договора за ракетите със среден и малък обсег

| обновено на 02.08.19 в 14:11
Снимка: www.aif-nn.ru

САЩ и Русия потвърдиха официално днес, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, като взаимно се обвиниха за изтегляне от договореността от края на Студената война, която намаляваше напрежението в Европа.

Вашингтон обяви, че Русия е „единствената отговорна“ за това страна, защото нарушавала споразумението.

Москва пък заяви, че това се случва „по инициатива на САЩ“.

Договорът забраняваше на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км. 

„Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване“ на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на посещение в Банкок за регионална среща. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава още в изявлението.

„На 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан на 8 септември 1987 г. във Вашингтон от СССР и САЩ“, се казва в декларация на руското външно министерство.

До разтрогването на договора се стигна, след като НАТО многократно призова Русия да спре с разработката на нови ракети, които според алианса са в нарушение на подписания документ. Поетапното оттегляне от договора на Съединените щати започна преди половин година.

Високопоставени представители на американското правителство заявиха пред Ройтерс, че Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те „могат да ударят важни европейски цели“.

Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я поставя извън разпоредбите на договора.

Русия продължава да нарушава споразумението за ядрените оръжия с междинен обсег, въпреки увещанията на САЩ и съюзниците от НАТО, включително и дадената ѝ финална възможност в продължение на шест месеца да спази своите задължения по договора, се казва в декларация на Северноатлантическия съвет, публикувана на сайта на Алианса днес, предаде БТА.

Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не, се казва в декларацията.

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на значителните рискове, които руската ракета 9М729 представлява за сигурността на съюзниците. Ние съгласувахме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, който да гарантира, че способността на НАТО за сдържане и отбрана ще остане надеждна и ефикасна, се казва още в становището.

Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън заяви преди два дни, че САЩ са спазвали прекалено дълго време договора, докато Русия е продължавала да разработва съвременни балистични и хиперзвукови системи в нарушение на документа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще даде брифинг по този повод в централата на алианса по-късно днес.

Кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион.

Германия се обяви за сключването нанов договор, който да замени руско-американския за  ликвидирането на  ракетите със среден и малък обсег на действие, след като Москва и Вашингтон се оттеглиха от него. Изявление по този въпрос направи германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Според Маас в новия договор трябва да бъде включен и Китай, но засега Пекин реагира сдържано. „Китайското правителство е изключително резервирано и затова трябва непрекъснато да повдигаме въпроса“, подчерта Маас. По думите му краят на договора не означава автоматично подновяване на съревнованието във въоръженията, но Европа няма да участва в такъв процес.

От своя страна депутат от Бундестага Александър Ной смята, че Европа би могла самостоятелно да подпише договор с Русия за ракетите със среден и малък, обсег, тъй като този проблем  я засяга пряко. В интервю за РИА Новости той посочва, че по този начин ЕС би утвърдил своята роля на глобален играч на международната сцена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05