Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Снимка: БГНЕС

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни, уверяват от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Те участваха активно в изготвянето на указанията на Националната агенция за приходите след хакерската атака в масивите й. 

Когато кредитоискател се свърже с компаниите за небанково кредитиране, от него се изисква да представи личната си карта, уверяват от асоциацията. Самите компании сверяват информацията не само от документа за самоличност, но и през редица регистри, до които имат правомерен достъп. При получаването на сумата се прави допълнителна проверка, допълват от организацията. 

Припомняме, че през седмицата вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че може би са необходими законодателни промени при бързите кредити, вследствие на теча на данни от масивите на приходната агенция.

И от НАП, и от Асоциацията за небанково кредитиране уверяват, че няма необходимост за смяна на документите за самоличност. Разумна предпазна мярка обаче би била промяна на паролата до имейла и персоналния идентификационен номер, издаван от НАП. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Томислав Дончев

Обмисля се затягане на режима на бързите кредити след хакерската атака

Обмисля се затягане на режима на отпускането на бързи кредити след хакерската атака на личните данни на над 5 милиона българи, съхранявани в НАП. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във Варна: "Никога досега не сме били в такава криза, така че, ако..

публикувано на 01.08.19 в 12:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преподаватели по Конституционно право не са изненадани, очаквали това решение на Конституционния съд

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд. Те възстановяват предишното положение, смело..

публикувано на 26.07.24 в 16:39

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички,..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по..

публикувано на 26.07.24 в 15:40