Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокада на пътя Сливен - Ямбол въпреки обещаните компенсации от премиера заради чумата

На протест срещу умъртвяването на животните излязоха и стопани от ямболското село Тенево

| обновено на 03.08.19 в 19:13
2
Протестиращите блокираха пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им.
Снимка: Стоян Радев

Блокадата на главен път Сливен – Ямбол ще продължи и тази нощ. Това обявиха протестиращите срещу мерките на правителството за ограничаване на африканската чума по свинете.

Около 60 души блокират пътя, по-късно вечерта към тях се очаква да се присъединят още хора.

Към момента няма напрежение между протестиращите и полицията.

Все повече и все по-различни стават исканията на протестиращите - от политически до увеличаване на срока за унищожаване на домашните прасета:

„До ноември трябва да се удължи и дали наистина има. Иначе какво да удължаваме, нещо, което няма“.

„Мерките са закъснели, тъй че, каквото и да направят сега, няма да успеят да се справят, ако наистина има чума“.

„Такива гонения на хората, едва ли не да го накарат всеки да се чувства нарушител или престъпник. Обидно е да принудиш хората да си изколят животните. Просто в Нова Загора могат, и в селата вече... само да чуете кучетата как вият на смърт, за жалост“.  

Единственото, което обединява протестиращите е, че ще отстояват исканията си докрай, без да дават срок за края на протестите си.

Полицията отбива движението от Сливен към Ямбол и автомагистрала „Тракия“ през селата Камен, Желю Войвода и Кабиле.

Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща държавата да отпусне помощ от 300 лева на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите да ги снабдят с прасета при новото зареждане.

На протест излязоха и в Ямболско

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево.

Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и „Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото.

„20 кила прасе, аз току-що съм го купил, как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, „Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си, ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите.  Те не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат удължаване на срока до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лева определиха като:

„Обещаването не е като даването“, „Той обеща и увеличение на пенсиите, ама няма нищо“.

Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушаре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила  днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53