Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Свищов обяви бедствено положение в общината

| обновено на 05.08.19 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината, заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включва и военното поделение в Белене.

Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия. Огнището на чума в най-големия във Великотърновска област свинекомплекс в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви:

„Започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение гр. Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището“.

Има засилено полицейско присъствие, поясни Генчо Генчев:

„Ще бъде осигурено денонощно присъствие на ямите, където ще бъдат заровени прасетата. Да се справим малко по-бързо, ще бъдат осигурени 24-часови дежурства също и от военните“.

Много от работниците в засегнатия от чумата свинекомплекс в Българско Сливово са отказали да участват в унищожаването на 17 500-те прасета. В операцията се включват пожарникарите.

На този етап не е сигурно, че всичко ще приключи до 11 август, какъвто е срокът на бедственото положение, каза директорът на Областната агенция по храните д-р Станимир Спасов:

„Колкото по-бързо, толкова по-добре, ама за темповете зависи какви големи, малки, такива прогнози все още не мога да направя“, обясни той.

От днес екипи на Агенцията по храните тръгнаха на проверки във Великотърновска област дали домакинствата доброволно са унищожили домашните си прасета. Тази операция съко не е ясно кога ще приключи, посочи д-р Станимир Спасов:

„Докато ги проверим всички, зависи какво съдействие ще ни окажат на място, зависи от колко животни евентуално ще намерим“.

Направена е проверка на кланиците в областта, ветеринарните служби не са открили нарушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари. Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове. Украйна се нуждае от системи за..

публикувано на 20.04.24 в 07:24
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19