Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям интерес към десетата Лятната академия за деца и ученици и към НХА

Започва десетата юбилейна Лятната академия за деца и ученици и към Националната художествена академия. До 31 август Националната художествена академия отваря вратите на своите ателиета, за да могат децата да рисуват и да моделират. Обучават ги студентите-художници. 

Мария Ландова - ръководител на Лятната академия сподели пред БНР, че НХА е била буквално щурмувана от родители, желаещи да запишат децата си. Разказа и как се е родила идеята, която вече влиза в календара на най-значимите културни събития на София:

„Току що бях започнала работа в Художествената академия. Преди това съм била цял живот учител, директор на художествената гимназия, но за пръв път трябваше да работя само административна работа. Всъщност стана така, че трябваше Академията да се заключва, да се запечатва за август, тъй като всички излизат в отпуск. Тогава внезапно избухнах и казах, че това е безумие и че не трябва да се допуска, а трябва да отворим вратите. Има кой да преподава – студентите, които обучаваме за учители, защото в Академията има такава втора специалност – „Методика и психология на художественото образование“, където студентите с една основна художествена специалност се подготвят и за преподаватели.... От две години имаме при нас вече и студенти от малките академици. Преди това те са минали през средните училища по изкуствата и са решили да избират професионално, но да се занимават с изобразително изкуство в различните му проявления“.

Младите курсисти попадат в ситуации, в които трябва да реагират и да решат проблеми от отделните специалности на професията „художник“, обясни Ландова и подчерта, че класическата представа за художник, който рисува с четки на платно е много остаряла:

„Децата наистина научават, че да си художник означава да се появяваш във всичко, в целия живот. Всичко, което ни заобикаля, всъщност е дело на художник“.

Лятната академия ще завърши със специален хепънинг на 31 август, аизложба с творбите на учениците ще бъде открита на 27-и в галерия „Академия“

„Важното е да не просто и само да рисуват децата, а да получат общо разширение на кръгозора, да попаднат в една културна среда, да получат общокултурна информация“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието".  Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. "Това е исторически момент за България и..

публикувано на 03.10.24 в 18:34