Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет от малкото останали жителки в село Угорелец носят името Неделя

Снимка: Латинка Светозарова

Село Угорелец се намира в Севлиевския Балкан. Въздухът там е кристално чист и в този сезон навсякъде ухае на билки. Селото е известно с местността Лъгът, в която се намира Държавното ловно стопанство “Росица“. 
     

Селото се топи. 18 са жителите на Угорелец, повечето от които са жени, а пет от тях пък носят името Неделя.

През уикенда селото се оживява, но през седмицата там остават само възрастните хора. „Младите хора вече са по градовете, по другите държави, няма ги тука“, обяснява  Мариана Стефанова, която живее в Севлиево, но това е родното й село.

Името на селото идва от османските времена. „Тука са идвали много турци, хората са се криели по Балкана - тука нагоре има още къщи, махалички са, но има къщи, има възрастни хора, които живеят там.“

„Момите са били много хубави. Храната – домашно приготвена, от овце, крави, кози – това е бил поминъкът тука и турците са харесвали българките. Идвали тука с коне. В един момент харесали си някаква мома, обаче бащата не я дава и те са подпалили селото. Угорелец – от изгоряло село, угар, угоряло“, гласи местната легенда.

Природата в Угорелец е чиста – чист въздух, чиста вода, чист Балкан – хвалят се местните. На пейката по хладина освен Мариана седят още две от Неделите на Угорелец. Едната се казва така, защото е родена в неделя, а другата знае, че е родена на „Голяма неделя“. Знаят си и друго - в църковния календар е записано, че почитат името на Св. Неделя на 7 юли.

„Кокошки, яйца, пиленца, агънце, ако има. От прасето цяла година и това е“ – така описват поминъка на жителите на Угорелец жените, носещи името Неделя. Сега не знаят какво ще се случи заради африканската чума по свинете. „Ще ядем боб и картофи.“

Събират си билки и си правят чай – от липа, от шипка. „Аз тука обслугвам ловджиите и правя чудесен чай. Всяка сутрин като дойдат на лов и всичките ме търсят за чая. Първи октомври палим тука парното и им правя чай. Когато искат банкет, им готвя и за банкет“, пояснява Неделя. „От дивечово месо, някой път каймичка, някой път пържолка. Най-много обичат в пещта да им опека пържола свинска (от диво прасе), задушена, с цял картоф, с подправки, със син домат, с чушки, с червен домат, вътре с дивисил, с целинка, тарос му викаме ние – естрагон се казва.“

Жените разказват още, че след като ловците донесат дивото прасе, чакат по една седмица да дойдат резултатите от изследването в Габрово и чак тогава готвят.

Политици тук са идвали също на лов. Навремето Тодор Живков имал резиденция в местността Лъгът.

„Той идваше два пъти в годината, долу-горе. Виждали са го. Пътят се асфалтираше, когато идва той. Днеска пътят е в окаяно състояние. Един път в деня през ден автобус има до Севлиево. През другото време няма. Няма лекар. Едно магазинче – само хляб, сиренце и… бира“ – стопяват границата между минало и настояще възрастните жени.

„За какво си мечтаем? Да сме живи и здрави, да има мир на света, навсякъде, за всички.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38