Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет от малкото останали жителки в село Угорелец носят името Неделя

Снимка: Латинка Светозарова

Село Угорелец се намира в Севлиевския Балкан. Въздухът там е кристално чист и в този сезон навсякъде ухае на билки. Селото е известно с местността Лъгът, в която се намира Държавното ловно стопанство “Росица“. 
     

Селото се топи. 18 са жителите на Угорелец, повечето от които са жени, а пет от тях пък носят името Неделя.

През уикенда селото се оживява, но през седмицата там остават само възрастните хора. „Младите хора вече са по градовете, по другите държави, няма ги тука“, обяснява  Мариана Стефанова, която живее в Севлиево, но това е родното й село.

Името на селото идва от османските времена. „Тука са идвали много турци, хората са се криели по Балкана - тука нагоре има още къщи, махалички са, но има къщи, има възрастни хора, които живеят там.“

„Момите са били много хубави. Храната – домашно приготвена, от овце, крави, кози – това е бил поминъкът тука и турците са харесвали българките. Идвали тука с коне. В един момент харесали си някаква мома, обаче бащата не я дава и те са подпалили селото. Угорелец – от изгоряло село, угар, угоряло“, гласи местната легенда.

Природата в Угорелец е чиста – чист въздух, чиста вода, чист Балкан – хвалят се местните. На пейката по хладина освен Мариана седят още две от Неделите на Угорелец. Едната се казва така, защото е родена в неделя, а другата знае, че е родена на „Голяма неделя“. Знаят си и друго - в църковния календар е записано, че почитат името на Св. Неделя на 7 юли.

„Кокошки, яйца, пиленца, агънце, ако има. От прасето цяла година и това е“ – така описват поминъка на жителите на Угорелец жените, носещи името Неделя. Сега не знаят какво ще се случи заради африканската чума по свинете. „Ще ядем боб и картофи.“

Събират си билки и си правят чай – от липа, от шипка. „Аз тука обслугвам ловджиите и правя чудесен чай. Всяка сутрин като дойдат на лов и всичките ме търсят за чая. Първи октомври палим тука парното и им правя чай. Когато искат банкет, им готвя и за банкет“, пояснява Неделя. „От дивечово месо, някой път каймичка, някой път пържолка. Най-много обичат в пещта да им опека пържола свинска (от диво прасе), задушена, с цял картоф, с подправки, със син домат, с чушки, с червен домат, вътре с дивисил, с целинка, тарос му викаме ние – естрагон се казва.“

Жените разказват още, че след като ловците донесат дивото прасе, чакат по една седмица да дойдат резултатите от изследването в Габрово и чак тогава готвят.

Политици тук са идвали също на лов. Навремето Тодор Живков имал резиденция в местността Лъгът.

„Той идваше два пъти в годината, долу-горе. Виждали са го. Пътят се асфалтираше, когато идва той. Днеска пътят е в окаяно състояние. Един път в деня през ден автобус има до Севлиево. През другото време няма. Няма лекар. Едно магазинче – само хляб, сиренце и… бира“ – стопяват границата между минало и настояще възрастните жени.

„За какво си мечтаем? Да сме живи и здрави, да има мир на света, навсякъде, за всички.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24