Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на "ТАД Груп"

| обновено на 08.08.19 в 16:46
2
Иван Тодоров и адвокатът му Ина Лулчева
Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство към кибертероризъм във връзка с хакерската атака срещу НАП и досега беше на свобода срещу 100 000 лева гаранция.

Съдът взе решението си, след като прокуратурата е представила 4 тома нови доказателства. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.

Според прокуратурата Тодоров е накарал служителя във фирмата "ТАД Груп" Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП.

За решението на съда надделя доказателство - общ чат на фирмата "ТАД Груп", в който Кристиян Бойков най-общо съобщава за хакването на архива на НАП, а Иван Тодоров го насърчава да продължи и с други фирми, като обещава и бонуси за всяка една от тях. Данните са криптирани и използвани с користни цели. Публикуването на данните от НАП от страна на Бойков чрез медиите е целяло всяване на страх и паника, прие още съдът. Прокурор Даниела Ангелова бе доволна от решението:

„Представят ни допълнителни доказателства, съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност и има достатъчно доказателства да се приеме обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, за което е обвинен“.

На противното мнение бе адвокатът на Иван Тодоров - Ина Лулчева:

„След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат, не че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма, аз мисля, че всички, които бяха в залата, също чуха, че като собственик, като управител, той трябвало да вижда какво става на камерите, но нито една дума не се спомена, че той е накарал Кристиян Бойков да извърши това копиране и разпространение“.

В залата бе и Кристиян Бойков, който защитата искаше да привлече като свидетел, че не е каран от Тодоров да влиза в архивите на НАП. Съдът не допусна това 

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

В момента Кристиян Бойков е с парична гаранция от 20 000 лева, а търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков с мярка "подписка".

По-рано Тодоров не пожела да говори и заедно с адвоката му напуснаха сградата на съда. Каза само, че нищо на никого не е поръчвал и не се притеснява от делото:

"Не мога да коментирам в момента. Не ме притеснява нищо. Просто искам да мине следствието. Не съм поръчвал нищо, моля ви".

Неофициално адвокат Лулчева посочи, че новите доказателства на прокуратурата не носят нови неща към обвинението и не предполагат закрито заседание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев за делото по хакерската атака: Това е риалити формат!

Адвокат Михаил Екимджиев нарече в интервю за БНР „противоконституционни“ действията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от доказателствата по разследването за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП. В предаването..

публикувано на 02.08.19 в 10:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11