Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаваща среща за бъдещето на Кипър

| обновено на 09.08.19 в 14:38
Никос Анастасиадис с Мустафа Акънджъ (вдясно).

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ обявиха готовността си да проведат тристранна среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк през септември, за да планират пътя напред за решаване на Кипърския въпрос. Това стана ясно след тричасовата им неформална среща днес.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ имаха „искрен и конструктивен обмен на мнения и обсъдиха задълбочено основните принципи”, бе посочено в официалното изявление след срещата, направено от говорителя на ООН в Кипър от името на двамата лидери.

Те са се ангажирали да продължат усилията за финализиране на техническото задание, което ще даде възможност за провеждането на „ориентирани към резултатите преговори, водещи до постигане на споразумение с чувство за неотложност”, съобщиха още от ООН.

Очаква се след тристранната среща с Антониу Гутериш да се пристъпи към подготовката на неформална петстранна конференция по Кипърския въпрос с участието на лидерите на двете кипърски общности и трите страни-гаранти - Великобритания, Гърция и Турция.

Разговорите днес се проведоха почти 6 месеца след последната среща между Анастасиадис и Акънджъ. Тяхната цел бе да се намери изход от задънената улица, в която преговорите попаднаха преди 2 години.

Никос Анастасиадис призова Турция, ако наистина иска да помогне, да покаже добра воля, като прекрати незаконните си действия в морската зона на Кипър и спре да насърчава действия, които създават климат на недоверие.

Неформалната среща на лидерите днес е втората им за тази година. И Никос Анастасиадис, и Мустафа Акънджъ заявиха, че отиват на нея с конструктивна позиция и добронамереност, с политическа воля да изяснят взаимно намеренията си и да се създадат условия за започване на преговори по същество.

В същото време те очертаха „червени линии”, които на този етап бяха обявени като неприемливи от другата преговорна страна и които не оставят много място за оптимизъм.

Основният и най-труден спор е предизвикан от природния газ край острова.

Анастасиадис ще включи в дневния ред на срещата съдбата на „града-призрак” Вароша – мъртвото от 45 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираните територии.

Много остра реакция в кипърската гръцка общност предизвикаха предприетите от правителството на непризнатата Севернокипърска турска република действия за отварянето на Вароша под кипърско-турска администрация, което е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Много конфликтен е и въпросът за бъдещото обединение на страната като федерация. Анастасиадис говори за „децентрализирана” федерация, за Акънджъ „червена линия” е политическото равенство на двете кипърски общности, а Турция натиска кипърско-турското политическо ръководство на масата на преговорите да се сложи друго решение, дори създаването на две отделни държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11