Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаваща среща за бъдещето на Кипър

| обновено на 09.08.19 в 14:38
Никос Анастасиадис с Мустафа Акънджъ (вдясно).

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ обявиха готовността си да проведат тристранна среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк през септември, за да планират пътя напред за решаване на Кипърския въпрос. Това стана ясно след тричасовата им неформална среща днес.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ имаха „искрен и конструктивен обмен на мнения и обсъдиха задълбочено основните принципи”, бе посочено в официалното изявление след срещата, направено от говорителя на ООН в Кипър от името на двамата лидери.

Те са се ангажирали да продължат усилията за финализиране на техническото задание, което ще даде възможност за провеждането на „ориентирани към резултатите преговори, водещи до постигане на споразумение с чувство за неотложност”, съобщиха още от ООН.

Очаква се след тристранната среща с Антониу Гутериш да се пристъпи към подготовката на неформална петстранна конференция по Кипърския въпрос с участието на лидерите на двете кипърски общности и трите страни-гаранти - Великобритания, Гърция и Турция.

Разговорите днес се проведоха почти 6 месеца след последната среща между Анастасиадис и Акънджъ. Тяхната цел бе да се намери изход от задънената улица, в която преговорите попаднаха преди 2 години.

Никос Анастасиадис призова Турция, ако наистина иска да помогне, да покаже добра воля, като прекрати незаконните си действия в морската зона на Кипър и спре да насърчава действия, които създават климат на недоверие.

Неформалната среща на лидерите днес е втората им за тази година. И Никос Анастасиадис, и Мустафа Акънджъ заявиха, че отиват на нея с конструктивна позиция и добронамереност, с политическа воля да изяснят взаимно намеренията си и да се създадат условия за започване на преговори по същество.

В същото време те очертаха „червени линии”, които на този етап бяха обявени като неприемливи от другата преговорна страна и които не оставят много място за оптимизъм.

Основният и най-труден спор е предизвикан от природния газ край острова.

Анастасиадис ще включи в дневния ред на срещата съдбата на „града-призрак” Вароша – мъртвото от 45 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираните територии.

Много остра реакция в кипърската гръцка общност предизвикаха предприетите от правителството на непризнатата Севернокипърска турска република действия за отварянето на Вароша под кипърско-турска администрация, което е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Много конфликтен е и въпросът за бъдещото обединение на страната като федерация. Анастасиадис говори за „децентрализирана” федерация, за Акънджъ „червена линия” е политическото равенство на двете кипърски общности, а Турция натиска кипърско-турското политическо ръководство на масата на преговорите да се сложи друго решение, дори създаването на две отделни държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08