Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови апарати и оборудване получи Отделението по хемодиализа към Смолянската болница

Нови апарати и оборудване получи Отделението по хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров" в Смолян. 

В края на 2018 г. болницата в областния град получи от Министерството на здравеопазването целева субсидия от 271 000 лв. Със средствата са закупени 6 апарата за хемодиализа на стойност близо 144 000 лв., система за предварителна обработка на водата за хемодиализа за около 60 000 лв., 7 електрически хемодиализни легла, извършени са и освежаващи ремонти. 

С получените от МЗ  средства дейността на отделението за хемодиализа е обезпечена за 10 години. На досега действащите апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резерви. В момента на диализа в отделението са 33 пациента от цялата Смолянска област. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев: Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за станалото в Елин Пелин

Президентът Румен Радев очаква бързо разследване и изясняване на причините за случилото в Елин Пелин: "Позволете ми да изкажа съболезнования на семейството на доцент Шишков и на всички пострадали в трагичния инцидент със складовете за фойерверки в Елин Пелин. Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая, но винаги, при боравене..

публикувано на 26.07.24 в 13:12

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:09

Найден Илиев: Причината за взривовете не е човешка грешка

"Убеден съм, че инцидентът е следствие на някаква случайност, непреодолима сила, форсмажор - нещо се е случило, което не е нормално. Не вярвам това да е човешка грешка ". Това каза пред БНР Найден Илиев, специалист по боеприпаси.  "Имам предположение какво се е случило. Най-вероятно при получаването на тези фойерверки от загиналия, който е..

публикувано на 26.07.24 в 13:05
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов за трагедията: Оказа се, че нямаме нито едно звено, което може да реагира веднага

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира в кулоарите на парламента, че при трагедии като тази в Елин Пелин по-големият проблем е, че държавата не може да реагира: Взривовете затихват, все още летят осколки "По принцип, при такива трагедии по-големият проблем е, че държавата не може да реагира. Такива неща се случват по цял свят...

публикувано на 26.07.24 в 12:49

Жители на два столични района на протест срещу изграждането на 16-етажна сграда

Жители на столичните райони "Средец" и "Оборище" излязоха на протест заради проект за изграждането на 16-етажна сграда на мястото на старата баня срещу Румънското посолство. Рано сутринта хората се събраха на ъгъла на ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Ситняково". В средата на юни главният архитект Здравко Здравков е издал заповед за промяната на подробния..

публикувано на 26.07.24 в 12:40

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон.  Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес Основна тема на разговора между Джо..

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51