Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима служители от персонала на ООН в Либия са починали, след взрив на кола - бомба в Бенгази в събота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети служител от персонала на ООН в Либия е починал от раните си, получени при експлозията на кола бомба в източния град Бенгази вчера, предаде БТА като се позова на Ройтерс.
По-рано световните агенции съобщиха за най-малко осем ранени, сред които - и едно дете. Колата бомба експлодирала при преминаването на конвой на ООН.
Ранени са още двама служители на световната организация. 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападението и изрази съболезнования на семействата на загиналите, а Франция поиска свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40,3 градуса измериха днес в Монтана

40,3 градуса измериха днес в Монтана. Това е температурен рекорд за годината Температура от 40,3 градуса на сянка бе измерена днес в Хидро-метеорологичната станция в Монтана. "Това е най-високата максимална температура, измерена за Монтана, през настоящата 2024 г.", каза началникът на станцията в Монтана Леночка Ангелова...

публикувано на 13.08.24 в 19:47

Воден режим въвежда кюстендилското село Соволяно

Воден режим   въвеждат в близкото кюстендилско с.Соволяно с над 1 000 жители, обяви кметът Пламен Илиев. Селото ползва вода от два кладенеца на река Бистрица, чието ниво спада почти до нула, отбеляза кметът. Соволяно ще е на воден режим за девета поредна година лятото, коментира тежката ситуация кметът Пламен Илиев: "Реката приключи. От..

публикувано на 13.08.24 в 19:43
Кирил Петков.

К. Петков: Основен риск пред новото служебно правителство е Калин Стоянов да остане начело на МВР

Най-големият риск пред бъдещото служебно правителство е, ако Калин Стоянов остане начело на МВР . Това коментира съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Ами да не забравяме, че най-основната цел на един служебен кабинет е да има честни избори. От тази гледна точка, по-странното за мен не бяха..

публикувано на 13.08.24 в 19:32
Снимката е илюстративна, архив.

За пожара в Атия: Огънят е засегнал растителността до няколко вили, но няма опасност за имотите

В квартал "Миньор" на созополското село Атия e избухнал пожар. Горят сухи треви и храсти и широколистна гора. Пожар гори в Атия, засегнал е и дворове. Екипи гасят 9 огнища в областта По информация на директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Николай Николаев огънят е засегнал растителността до..

публикувано на 13.08.24 в 19:28

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект за защита на длъжниците от колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене законопроект, който цели да пази длъжниците от произвола на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е Министерският съвет и предвижда въвеждане на лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение и комуникация с..

публикувано на 13.08.24 в 19:22
Изображението, направено от Банкси в Лондонската зоологическа градина в Камдън, 13 август 2024 г.

Банкси в Лондонския зоопарк: Горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици

Популярният уличен артист Банкси завърши деветдневна поредица, в която украси различни места в Лондон с черни рисунки на животни. Последната му творба, разкрита днес, е върху една от ролетните врати на зоологическата градина в британската столица. На нея една горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици. Последната поредица..

публикувано на 13.08.24 в 18:54

Огънят в Славянка е заграден, ще трябва поне седмица, за да бъде да бъде напълно потушен

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на границата, но ще е необходима поне още седмица до пълното му потушаване.  Хеликоптер и самолети  се включиха в гасенето на другия голям пожар в Република Северна Македония, който е на няколко километра от границата с България, но опасност от разрастването му към наша територия няма ...

публикувано на 13.08.24 в 18:37