Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъжда възможносттта за доставка на газ от Туркменистан за хъба „Балкан"

| обновено на 11.08.19 в 12:03
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването в Туркменистан на Международната каспийската изложба за иновативни технологии.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменистан. Сред основните теми на разговорите на българския министър-председател е възможността за доставка на туркменски природен газ за хъба „Балкан“. Въпросът се очаква да бъде обсъден и утре на разговор между Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. 

Борисов обясни, че Туркменистан е третата по големина на залежи природен газ и нефт, но екологичната оценка на Каспийско море не позволява изграждането на газопроводи. Затова ще се търсят сделки с трети страни за доставката до българския хъб:

"Целта е нашият газов хъб "Балкан" да намерим – и утре на среща с премиера Медведев и това ще говорим – тъй като всички тръби от Туркенистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят сделки. Най-вече ми е интересно дали не можем да захраним газовия хъб "Балкан". Това може да стане само съвместно с руската страна".

Инвестиционният интерес към България е засилен, каза премиерът и подчерта, че страната ни се бори за големи инвеститори.

"Това, което чакаме и с Корея, и с Германия, защото виждате, че продължаваме и за "Фолксваген", и за "Хюндай". Сега мисля, че септември месец, ако успеем с Южна Корея да подпишем договор, поне се готви, той също ще е за милиард и половина долара".

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че продължаваме да се борим за немската инвестиция в автомобилостроенето. Той подчерта, че се е появил и втори южнокорейски инвеститор, който оглежда терени в България:

"На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на "Фолксваген", даже малко по-голяма, но не е за автомобили. Нека да изчакаме. В момента отново сме в състезание с няколко държави. Знаем, че има интерес. Правим всичко възможно. Екипите работят".

Междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество ще заседава за четвърти път днес в националния курорт на Туркменистан на брега на Каспийско море. Съпредседател от българска страна е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Очаква се в детайли да се обсъдят възможности за активизиране на сътрудничеството. След това в широк формат ще разговарят двете правителствени делегации. Ще бъдат подписани и двустранни документи. Един от тях е в сферата на транспортното сътрудничество. В българската делегация са включени още министрите на енергетиката, на транспорта и на икономиката. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Българска компания от ВиК сектора е пред подписване на сделка в Туркменистан

Българска строителна компания от ВиК-сектора е пред подписване на сделка в Туркменистан, стана ясно след проведените днес бизнес срещи в близост до курортния град на Каспийско море Аваза. За сделката потвърдиха както премиерът Борисов, който е в..

публикувано на 11.08.19 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста...

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория..

публикувано на 15.07.24 в 19:54