Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курбан Байрам в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес мюсюлманите празнуват единия от двата най-големи религиозни празника – Курбан Байрам или Празникът на жертвоприношението. С него завършва ежегодното поклонение в Мека – хадж.

В Турция милиони хора пътуват, за да посетят роднини и близки, или са се отправили към различни курорти в страната. Празничните дни продължават до сряда, 14 август, включително. Дотогава държавните и общински служби, пощите, банки и някои магазини няма да работят.

Във видеообръщение вчера по време на подготвителния за празника ден Арифе турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще продължи да надвива планиращите да спрат страната с методи от терористични атаки до „икономически капани“ и добави, че през този август ще бъдат добавени нови победи към редицата от победи през август в турската история. 

С президентски указ беше решено да не се събират такси за преминаването по магистрали и мостове, стопанисвани от националното пътно управление, а градският транспорт в градовете ще бъде безплатен. Инфраструктура, построена с частно участие по схемата „построяване – експлоатация – прехвърляне“ (на държавата след определен период години), е изключена от обхвата на указа на държавния глава. Периодът на безплатни пътувания започна в 12 часа на 10 август и ще продължи до 15 август. Градският транспорт ще бъде безплатен от 12 часа днес до полунощ в сряда, 14 август.

Въпреки това натовареният автомобилен трафик започна още в петък следобед. Автобусните превозвачи добавиха допълнителни коли по линиите се още от 7 август и увеличеният брой автобуси ще продължи да обслужва рейсовете до 20 август. Въпреки това свободни места почти няма.

Над 115 000 пътни полицаи дежурят по пътищата на Турция. Главното управление по сигурността, на което е подчинена полицията, изпрати на мобилните телефони на турски оператори предупреждения за ползване на предпазни колани. Автомобилният трафик се наблюдава и с помощта на хеликоптери и дронове.

Вратите на редица от най-известните музеи в Истанбул ще бъдат отворени за посетители. Музеят „Топкапъ“ ще бъде отворен между 13 и 19 часа днес. В понеделник и сряда той ще работи с работно време от 9 до 19 часа, но ще бъде затворен на 13 август през целия ден. Разположеният в сгради, намиращи се в дворовете на двореца „Топкапъ“ Археологически музей, ще бъде отворен между 13 и 18 часа днес. Той ще бъде затворен в понеделник, но ще работи във вторник и сряда от 9 до 18 часа.

Дворецът „Долмабахче“ ще бъде затворен днес и утре, но ще работи във вторник и сряда между 9 и 16 часа. Същото се отнася и за другите дворци от категорията „Национални дворци“, сред които са дворецът „Бейлербей“, павилионите „Кючюксу“, „Ъхламур“ и други 5 резиденции, като те затварят 1 час по-късно от „Долмабахче“ – в 17 часа.

Храмът-музей „Света София“ ще приема посетители между 13 и 18 часа днес и между 9 и 18 часа във всички други дни от религиозния празник. Със същия график ще работят и прочутите подземни цистерни в непосредствена близост до „Света София“, като тяхното работно време дори приключва половин час по-късно – в 18:30.

Както всяка година, десетки неопитни колячи и касапи, пострадаха и се нараниха в цялата страна, докато принасят в жертва курбан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

В Хасково мюсюлманите се събраха в Чарши джамия и Ески джамия за утринна молитва преди Курбан Байрям, който започва довечера Празникът започна с молитва, на която присъстват мъжете. После се прави жертвоприношение на пророка  Ибрахим. "Идват..

публикувано на 11.08.19 в 10:27

В Турция започна 9-дневна ваканция за държавните служители по повод Курбан Байрам

В Турция започна обявената от правителството 9-дневна ваканция за служителите в държавния сектор по повод свещения за мюсюлманите празник Курбан Байрам.  Засилен е контролът по основните пътища в страната заради очаквания наплив на хора, които..

публикувано на 10.08.19 в 17:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем души са арестувани след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът за масовото сбиване е подаден минути след 19:00 в полицията. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор..

публикувано на 15.08.24 в 21:28

Областният управител на В. Търново удължи забраната за палене на огън на открито

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков удължи до края на август забраната за палене на огън на открито и машинното почистване на треви и храсти покрай пътищата и железопътните линии в региона.  Високите температури, вятърът и..

публикувано на 15.08.24 в 21:24

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори..

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната,..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането..

публикувано на 15.08.24 в 19:48