Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати

Матео Салвини
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати в Рим утре въпреки ваканцията. 

В петък Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството, съставено от неговата партия лига и популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо. Планът на Салвини е да предизвика предсрочен вот през октомври и да застане начело на новото италианско правителство. Този план среща опозиция от страна на партиите, от чиято подкрепа Салвини има нужда, за да мине вота на недоверие. 

Бившият лидер на Демократическата партия Матео Ренци заяви в интервю за "Кориере дела Сера", че Италия има нужда от преходно правителство, подкрепен от всички партии. Първата задача на този кабинет ще бъде да намери 23 милиарда евро, за да избегне повишение на данък ДДС, което трябва да влезе в сила от януари, заяви Ренци. Бившият италиански премиер, който все още има силно влияние в Демократическата партия, подкрепи и движението "5 звезди" за законодателство, което да намали броя на депутатите и сенаторите до 345. В момента в Долната камарата на италианския парламент има 630 депутати, а сенаторите са 315. 

От своя страна лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че да се предизвиква правителствена криза в този момент и „глупаво и опасно“. Въпреки различията между "5 звезди" и Демократическата партия по редица въпроси, в този момент италианските политически наблюдатели виждат сближаване. И докато това се случва, Матео Салвини води своеобразна предизборна кампания по плажовете на Италия. Облечен по бански той се радва на вниманието на плажуващите италианци, които се редяха на опашка да си направят селфи със силния на деня. Но Салвини беше посрещнат с протест при пристигането му в Катания на остров Сицилия. Избухнаха и сблъсъци пред сградата на кметството, където Матео Салвини имаше среща. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ако има предсрочни избори в Италия през октомври, Салвини ще ги спечели с близо 40%

Заради правителствената криза в Италия в понеделник председателите на политическите групи в Сената ще определят датата за обсъждане и гласуване на предложението на „Лига” за вот на недоверие към премиера Джузепе Конте , а във вторник това ще направят..

публикувано на 10.08.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната й. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас. В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Виделов...

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Симона Велева и Габриела Наплатанова.

И председателите на СЕМ ще са на ротация

Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере нов председател на медийния регулатор. Членовете на СЕМ решиха да има двама временно изпълняващи длъжността председател - Габриела Наплатанова и Симона Велева.  Те ще ръководят в два..

публикувано на 25.04.24 в 13:10
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44