Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопаните от Пернишко са унищожили сами близо 200 прасета

| обновено на 13.08.19 в 12:59
Снимка: БТА

79 прасета, отглеждани в стопанства тип „заден двор”, са били умъртвени доброволно на територията на община Брезник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Перник. 

Прасетата са отглеждани в 40 лични стопанства в град Брезник и седем села, попадащи в обсега на 20-километровата зона от свинекомплекса в село Петърч, община Костинброд. Собствениците им ще бъдат подпомогнати с по 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите си. Средствата се отпускат от правителството. 

В  пернишките села Дивотино, Расник и Вискяр са заклани доброволно 113 прасета, отглеждани в лични стопанства тип „заден двор”. Трите села попадат в 20-километровата зона от свинекомплекса в село Петърч, община Костинброд. В същата зона е и село Радуй, където обаче не е отглеждано нито едно прасе. 

Днес предстои и Община Перник да представи в Областната епизоотична комисия обобщените данни от въведената превантивна мярка. Изготвените списъци с подписите на кметовете, кметските наместници и ветеринарен лекар ще бъдат заверени и от областния управител Ирена Соколова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в РСМ, който е на 3 км от българската граница, не се е разраснал

Няма разрастване на пожара в Република Северна Македония, който вчера достигна на няколко километра от границата с България.  Дежурни екипи от горските стопанства са следили ситуацията на терен през цялата нощ.  От Югозападното държавно предприятие съобщиха, че днес в граничната зона ще бъдат базирани верижни багери, които ще направят..

публикувано на 12.08.24 в 07:58
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина

Жители и туристи бяха евакуирани на олимпийския стадион в Атина заради мащабен пожар, който се разгоря край гръцката столица. Десетки жители от района на пожара в град Варнава на 35 километра от Атина се евакуират от домовете си с помощта на полиция и пожарникари. Къщите им са запалени от пожара.Осем души са настанени в болница с..

публикувано на 12.08.24 в 07:50

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното..

публикувано на 12.08.24 в 07:36

Полицаи на протест в София заради "безпрецедентен" опит за употреба на МВР

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева,  вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея...

публикувано на 12.08.24 в 07:30

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца заради горещините. Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър..

публикувано на 12.08.24 в 07:22
Слонове край р. Окаванго в Ботсвана

Мобилно приложение в Индия ще опита да намали конфликта между хора и слонове

Щатът Асам в Индия пусна мобилно приложение, което има за цел да намали смъртните случаи, причинени от диви слонове. Инициативата беше обявена преди Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес.  Приложението "Хаати" ще предупреждава хората за приближаващи стада слонове и ще им позволява да напуснат района, информира Би Би Си. То е разработено от..

публикувано на 12.08.24 в 05:28

Прогнози за бури и най-горещ ден за годината във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури, а в резултат на нахлуващата топлинна вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите. Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 05:20