Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Казанджиев: Каспийски газ от Туркменистан е пиар акция

Христо Казанджиев
Снимка: Иван Русланов

„Каспийски газ да захранва нашия хъб „Балкан“ – възможно е, но е малко вероятно, тъй като фронт държава, чрез която може да се реализира това, беше анонсирана Русия. Изглежда премиерът е забравил, че през 1997 година България сключи договор с Туркменистан за доставка на 1 млрд. куб. м, подписан от Васил Филипов, и в момента, в който се поиска от руската страна да предостави достъп до мрежата, Русия буквално ни каза „духайте супата“. Затова в този аспект и по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко вероятна“. Това каза пред БНР Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум.

Според него възможност за доставка има - през южния коридор през Иран до Турция:

„Но и това е малко вероятно предвид геополитическата обстановка. В по-дългосрочен план след изграждане на транскаспийския газопровод Туркменистан – Азербайджан тези възможности се увеличават. Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този момент го възприемам като пиар акция за демонстрация, че България има определени позиции. За съжаление тези позиции като правило се реализират, когато България е на опашката на всички страни, вече анонсирали своите интереси“.

В предаването „12+4“ експертът подчерта, че възможности има, „но трябва систематично и последователно да се работи за тяхната реализация, нещо, което ние, независимите експерти не виждаме“.

„България трябва да реализира много проактивна политика в сферата на енергетиката, това също не се забелязва от нас. Като че ли нещата са оставени на самотек, изхождайки от принципа, че на слепите врабчета Господ им свива гнездата“.

По думите на Христо Казанджиев възможностите пред България не са само за руски газ, но и за румънски, и за добив от неконвенционален тип източници.

Проблемът е, че в България има една мълчалива договорка да не се нарушават интересите на Русия в България, което говори зле за нашата страна

Интервюто с Христо Казанджиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов с Дмитрий Медведев

Борисов се среща с руския премиер Медведев в Туркменистан

Посещението на премиера Бойко Борисов в Туркменистан продължава с участието му в Първия каспийски икономически форум, който ще се проведе в националната туристическа зона "Аваза". Във фокуса на дискусиите е развитието на икономическото сътрудничество в..

публикувано на 12.08.19 в 07:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници"...

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората..

публикувано на 24.07.24 в 11:43

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата..

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по..

публикувано на 24.07.24 в 11:04