Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Каралеев: 50 години не е краят на панелния сграден фонд

Снимка: Борис Димитров

"Стриктно трябва да се спазват правилата за безопасност. Да се поставят каски от строителите, да има указателни табели на обектите. Тези елементи трябва да бъдат под контрола на отговорника по безопасност и здраве на строителния обект". Това каза пред БНР инж. Иван Каралеев от Камарата на инженерите проектанти във връзка с тежкия инцидент на строеж в София, при който тежко пострадаха двама работници.

Той коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" доклада на Световната банка, свързан с оценка на риска от земетресение за панелните блокове. Според него е трябвало да бъде потърсено мнението на специалистите, които са разработили още първите панелни блокове и след това са запознати с правените промени от 70-те години насам.

"50 години не е краят на панелния сграден фонд", категоричен беше той и препоръча:

"Не трябва да се правят конструктивни изменения в жилищата. Да се предпазват жилищните пространства от течове и корозия. Собствениците да се консултират със специалисти, когато забележат нарушения по конструкцията на сградата".

По думите му е необходимо да се разработи методика за бърза оценка на повредените сгради след земетресение.

Интервюто на Таня Милушева с инж. Иван Каралеев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.