Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от ВМА, Велико Търново и Русе почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов

5
ВМА отбеляза “Деня на спасението.
Снимка: Добромир Видев, БНР

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението. С минута мълчание и сирени на линейки на Голяма Богородица, медици, граждани и представители на институциите почетоха паметта на лекарите, загинали при спасяването на хора. Досега 130 лекари и 20 медицински сестри са загинали, докато спасяват други хора. 

Паметта на д-р Стефан Черкезов почетоха и медиците от Областната болница във Велико Търново, на която е патрон. Преди 56 години младият лекар спасява 47 пътници в горящ автобус и след това загива от раните си. Денят на гибелта на 26-годишния Стефан Черкезов се чества като Ден на спасението. 

Деветима медици от Великотърновската болница, носеща името на д-р Стефан Черкезов, са загинали на работното си място при изпълнението на своя служебен дълг през годините. Д-р Христо Иванов, председател на Районната колегия на БЛС, посочи: „Винаги си припомняме за този не просто лекарски, а чисто човешки подвиг. Трябва да сме готови да помогнем на ближния“.

Увеличават се случаите на посегателства върху медици, коментира д-р Стефан Филев, директор на Великотърновската болница: „Най-интересното е, че е от хора, които нищо не са дали за това общество, които даже нямат здрави осигуровки“.

Няколко са делата, които се водят за посегателство над медици в региона, няма осъдителни присъди. 

Денят на спасението бе отбелязан от медиците в Университетска болница "Канев" в Русе с вой на сирени и едноминутно мълчание. Днес се навършват 56 години от подвига на д-р Стефан Черкезов. На 15 август 1963 г. той успява да спаси 47 пътници от горящ автобус с риск за собствения си живот, изгубен ден след героичните му действия от множество изгаряния.

Десетки лекари от Университетската болница "Канев" в Русе излязоха днес пред сградата на Хирургическия блок, за да отдадат почит към паметта на колегата си д-р Стефан Черкезов от Великотърновското село Стрелец. 

"Важен ден, защото показва, че лекарите са хора, могат да помогнат, въпреки че това е опасно за живота им". Това каза съдовият хирург доц. Георги Георгиев – един от лекарите, за които спасението е ежедневие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42